Nagyvilág

Korrupciós botrányok bénítják meg az indiai kormányt

Sokat árthatnak India megítélésének a közelmúlt korrupciós botrányai, amelyek után a megnövekedett kockázat miatt visszaeshet a befektetők érdeklődése az ország iránt. A visszaéléseknek köszönhetően az ország a kilencedik helyet foglalta el egy friss vizsgálatban a világ legkorruptabb államainak listáján. A kormány tekintélye pedig hatalmasat zuhant, miután tehetetlenül figyeli a politikai és gazdasági túlkapásokat, a parlamentet is teljesen megbénította az ellenzék felháborodott tiltakozása.

Átvizsgálták az egykori miniszter otthonát

Előző héten átkutatatták a korábbi távközlési és információs technológiai miniszter, Andimuthu Radzsa ingatlanát Újdelhiben a Központi Nyomozó Iroda (CBI) emberei. Mindeközben az indiai parlament lassan egy hónapja működésképtelen, mivel az ellenzéki pártok továbbra is pártközi vizsgálóbizottság felállítását követelik a telekommunikációs botrány felgöngyölítésére, ami alaposan megtépázta a Kongresszus Párt által vezetett kormányt. Bár kisebb törvényeket sikerült már átvinniük, ám a fontosabb kérdések tárgyalása csúszik mindaddig, amíg kissé le nem csillapodnak a kedélyek. Pedig a december 13-án véget ért ülésszakban szerettek volna az ipar számára a földvásárlást megkönnyítő törvényt hozni, valamint az egyre erőszakosabbá váló maoista megmozdulások megtárgyalására sem kerülhetett sor.

India eddigi legnagyobb politikai botránya november 14-én robbant ki, amikor Andimuthu Radzsát felmentették a miniszteri posztjából, miután azzal vádolták meg, hogy szándékosan alulértékelt áron adott el második generációs távközlési engedélyeket a 2007-2008-as időszakban. Az általa okozott kárt 40 milliárd dollár értékűre teszik.

Visszaélések kísérték a Nemzetközösségi Játékokat

Nem a telekommunikációs botrány azonban az egyetlen korrupciós ügy, ami megrázta Indiát. Múlt hónapban az üzleti élet több vezetőjét tartóztatták le ingatlankölcsönökkel kapcsolatos nyomozás során. Visszavonult kormányhivatalnokok, miniszterek, egykori tisztek pedig azzal kapcsolatban kerültek a közfelháborodás kereszttüzébe, hogy háborús özvegyek számára fenntartott lakásokhoz jutottak hozzá Mumbaiban. Emellett Újdelhiben több mint hatvanan haltak meg, amikor összeomlott egy épület, rávilágítva arra, hogy a rendőrség és a városi hivatal egyszerűen nem foglalkozik azzal, hogy az építtetők illegálisan további szinteket húznak az épületekre.

A Nemzetközösségi Játékok szervezésével kapcsolatban is súlyos visszaélések történtek az állami pénzekkel. Két hivatalnokot le is tartóztattak még november közepén, amiért szerződéseket hamisítottak, valamint csaltak az árakkal. Óvadékkérelmüket nemrégiben elutasította a bíróság, amely a korrupciót még a terrorizmusnál is súlyosabb problémának nevezte. A két vádlott így december 24-ig biztosan vizsgálati fogságban marad. A Nemzetközösségi Játékokat amúgy is sorra kísérték a kirobbanó botrányok: a csúszások, az inkompetencia és most a visszaélési vádak. Szures Kalmadi, a Játékokat szervező bizottság vezetője kénytelen volt lemondani a kormányzó Kongresszus Pártban betöltött posztjáról, miután nyomozás indult ellene korrupció gyanújában.

A hatóságok tehetetlenek

A kormány egyelőre kevés sikerrel próbál megbirkózni a kialakult helyzettel. Bár bizonyítékokat keresve múlt héten átkutatták Radzsa házát, ám ez a lépés túl soká történt és kevés is a kritikusok szerint. Minderre egyébként csak az után került sor, hogy az egykori miniszter irodájában terhelő dokumentumokat találtak a nyomozók. A telekommunikációs minisztérium azzal fenyegetett korábban, hogy visszavonja több vállalattól a Radzsa által kiadott engedélyeket, ezzel azonban csak külföldi befektetőket riaszthatna el Újdelhi.

Nem véletlen mindezek tükrében az sem, hogy a Global Corruption Barometer vizsgálata szerint India a kilencedik helyet foglalja el a korrupciótól leginkább sújtott országok listáján, amelyet a Korrupció Ellenes Nap keretében bocsátottak nyilvánosságra. Az Indiai Korrupció Ellenes Mozgalom tagja szerint a helyzetért a CBI és a kormányzati visszaélések elleni fellépésért küzdő szerv, a Központi Éberségi Bizottság (CVC) a felelős, amelyek képtelenek hatásosan tenni a közpénzek ellopása ellen. A jelenleg botrányba került személyek “természetesen” mindent tagadnak, a nyomozás pedig lassan halad. A megindult vizsgálatok gyakran évtizedekig elnyúlnak, amikorra az áldozatok már gyakran fel is adják az igazság keresését, a bűnösök gyakran megússzák, még akkor is, ha rajtakapták őket. A kormány pedig hiába ígérget-fenyeget kemény fellépéssel, a korrupció mégis egyre burjánzik, rombolva India gazdasági és politikai életét egyaránt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik