Nagyvilág

Kiderült a Katona Magda-videó titka

Fény derülhet a Katona Magdáról készült vitatott videofelvétel eredetére abból az fn.hu birtokába jutott előzetes szakértői véleményből, amelyet az Afgán Legfőbb Ügyészség által kirendelt filmes vágó-szerkesztő és hangmérnök igazságügyi szakértő készített. A dokumentumok alapján már kilátásba helyezték a felvételt sugárzó Emrooz tévé bezárását és elrendelték a tulajdonos előzetes letartóztatásba helyezését.

A szakemberek a három Ma Reggel felvételt hasonlították össze az afgán videoklippel, amelyeken a Washington Post és az Emrooz TV tulajdonosainak állítása szerint Katona Magda látható, amint kenőpénzt fogad el afganisztáni választási megfigyelőként. A szakértők elsősorban azt vizsgálták, hogy autentikusnak tekinthető-e a videoklip és a magyar felvételekkel azonos nő szerepel-e az Afganisztánban készült videón. (A korábban a lapunk rendelkezésére bocsátott felvételt itt nézheti meg.)

A dokumentum Katona Magda által az fn.hu-hoz eljuttatott részleteiben a szakértők azt a konklúziót vonják le, hogy “míg a videó végén a közeli női arc ötven százalék eséllyel lehet azonos a magyar felvételek szereplőjével, a klip elején szereplő fiatal nőalak semmiképpen nem lehet ugyanaz a személy, mint a magyar tévéstúdió középkorú riportalanya.”

A képszerkesztő szakértő megállapítása szerint a magyar felvételen szereplő Katona Nasrin balkezes, az afgán felvétel asszonya jobbkezes. A magyar felvételen a nő fején rózsaszín-fehér hegek találhatók, egyenes szálú haja sérüléseiből és korából adódóan ritkás, fonata sokkal vékonyabb, rövidebb. Nyakán, vállán, karján fejbőréhez hasonló kivilágosodott égési sérülések, un. leukodermák láthatók – fogalmaz a jelentés.

Kiderült a Katona Magda-videó titka 1

A dokumentum megállapítja, hogy az afgán felvételen látható alak koordinálatlanul mozog a környezetéhez képest. Amikor közelít a kamera, közeledniük kellene a környezet tárgyainak is, ám azok mozdulatlanok, ebből arra következtethetünk, hogy az alak a környezetbe montírozott – vonja le a szakértő a következtetést. A klipben összesen több mint húsz vágás található. A beszéd és a hangkép is koordinálatlan, a kilencszer ismétlődő mondat akkor is ismétlődik, amikor az asszony csukott szájjal, lehajtott fővel a táskájában matat. A szakértő szerint feltűnő, hogy a pénzt a nő nem az ujjaival tartja, valószínűleg itt is montírozás történt. A szakvélemény szerint ráadásul a Washington Post állításával ellentétben nem dollárról van szó, hanem nagyobb, színesebb bankókról, amelyekben sárga és vörös szín is található, feltehetően iráni rial. Az afgán felvételen látható nő vékonyabb, kecsesebb testű, ifjabb arcú. A magyar felvétel asszonya hajlottabb tartású, lassúbb mozgású még akkor is, amikor kirohan a stúdióból”.

A videofelvételt vizsgáló képszakértő szerint az afgán felvétel az Emrooz tévé stúdiójában készült. “Ami a helyszínt illeti, minden kétséget kizáróan azonos az Emrooz TV Heti Kerekasztal műsorának helyszínével, a jellegzetes nyers színű falambériával, mályva tapétával, az iráni gyártmányú, beige kord csíkos szalongarnitúrával” – áll a jelentésben.

A hangszakértő által írt anyag is alátámasztja a filmes véleményét. A felvételen hallható párbeszéd első mondatának helyes fordítása: “Jártam a Panaszbizottságnál, több panaszt átadtam Betsy Welsh bírónőnek, az ön Sufi Shariffal kapcsolatos panaszát is továbbítottam. A Választási Bizottságban is jártam, ahol közöltem (több panaszt) Zekria Barakzai és Afghanzai (javítás) nem, Ahmadzai biztosokkal. Igen, lehet még beadni, a külföldiek is elfogadnak (panaszokat) egész nap elfoglalt vagyok, a panaszokat készítem e-mailen, éjfél a határidő (a panaszok beadásáé)”.

A Washington Post által közölt eredeti cikkben azonban a videoklip fordítása ettől eltérő módon jelenik meg. Az amerikai lap szerzői a felvételt úgy fordították, hogy abból az derül ki, hogy éjfél a választási csalás elkövetésének „határideje”, a külföldiek pedig nem panaszokat, hanem pénzt fogadnak el. Az fn.hu megpróbálta elérni Habib Zahorit, a Washington Post cikkének afgán szerzőjét (a cikket ő és Joshua Paltrow amerikai újságíró jegyzik), a lap azonban nem adott bővebb felvilágosítást az ügyben. Az fn.hu információi szerint a BBC szintén sikertelenül próbálta felkutatni Habib Zahorit, akinek anyanyelviként nem szabadott volna, hogy gondot okozzon a videó egyszerű szövegének lefordítása.

A BBC afganisztáni munkatársai a napokban személyesen érdeklődtek a Washington Post kabuli irodájában Habib Zahori kiléte felől, ahol azt közölték velük, hogy ilyen nevű belsős munkatárs nem dolgozik a lapnál, de külsősként sem hallottak róla. Valószínűleg segédfordító volt a cikket író Joshua Paltrow számára, de már „nem érhető el.”

Habár még a nyomozás nem fejeződött be, az ügy kapcsán a Legfőbb Ügyészség elrendelte az Emrooz Tv tulajdonosa, Najibullah Kabuli gyanúsítottként történő kihallgatását. Mivel a férfi ismételt idézésre sem jelent meg, az ügyészség elrendelte előzetes letartóztatásba helyezését. Najibullah Kabuli az fn.hu-nak tett korábbi állításával ellentétben tudott arról a panaszról, amelyet ellene Katona Magda indított, ezt bizonyítja az a dokumentum, amely lapunk birtokába jutott és amelyen az afgán tévétulajdonos aláírásával igazolja a panasz átvételét.

Az fn.hu megkereste Katona Magdát, aki közölte, hogy a Washington Post által elkövetett szándékos félrefordítás miatt hitelrontás és rágalmazás vádjával pert indított a lap kabuli irodája ellen az Afgán Legfelsőbb Bíróságon, de az Egyesült Államokban is beadja a keresetet. Katona Magda az ügy képviseletére azt a híres amerikai ügyvédet fogadta fel, aki a guantánamói foglyok jogi képviseletét is ellátja.

Az Afganisztánért Alapítvány vezetője nemcsak a kétes afgán videofelvétel, hanem a Magyar Tudományos Akadémia ellen is jogi lépésekre készül. Az MTA szolgálati titoksértés bűntettét követte el, amikor egy osztályülés jegyzőkönyvét kiszivárogtatta az Index számára – nyilatkozta Katona Magda lapunk megkeresésére. Ilyen jegyzőkönyvet a delikvensnek sem mutatnak meg, iratbetekintést pedig csak rendkívüli esetre hivatkozva lehet kérni, kizárólag az érintettnek.

Az MTA-védésemből politikai ügy lett – fogalmazott. Úgy véli, hogy a közte és disszertációjának előzetes elbírálója, Maróth Miklós MTA-alelnök közötti feszültség a korábban már említett iráni titkosszolgálati mesterkedésre vezethető vissza. Az afganisztáni Jalalabad védőjeként a nemzetközi terrorizmus ellen harcoltam 1989-ben (itt szerezte a videofelvételen látható hegeket is – a szerk.) és a legmagasabb kitüntetést, a Ghází Amanullah rendjelet kaptam meg az akkori afgán elnöktől – mondta. Maróth Miklós és köre számára az általuk „kommunistának” titulált Najibullah elnöktől kapott érdemrendem mind a mai napig szálkát jelent – tette hozzá. Előszeretettel állítják az is, hogy a férjem ‘prominens afgán kommunista’. Valóban tagja volt az Afganisztáni Népi Demokratikus Pártnak, majd a Watan Pártnak és volt a marxista rezsimek idején a kábítószer elleni küzdelem kormánybiztosa is. Akkoriban a legtöbb kábítószert az iráni iszlám gárdisták csempészték Afganisztánba, hogy abból lássák el jövedelemmel a mudszáhedeket. Így kerültünk a férjemmel Teherán urainak az útjába – világít rá Katona Magda.
Archív fotó Jalalabád ostromának hőseiről, a képen Taqat tábornok és Katona Magda Nasrin férje: Dr. Mohammad Yar Shinwari, az egyetemi védelmi erők parancsnoka

Archív fotó Jalalabad ostromának hőseiről, a képen Taqat tábornok és Katona Magda Nasrin férje: Dr. Mohammad Yar Shinwari, az egyetemi védelmi erők parancsnoka

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik