Nagyvilág

Berlusconi bizalmat kapott, Róma utcáin elszabadult a pokol

Olaszországban a szenátus után a képviselőház is bizalmat szavazott Silvio Berlusconinak, ám ezzel még nincs vége az olasz kormány megpróbáltatásainak - adta hírül a BBC News.

Berlusconi és kormánya sorsa mindössze három szavazaton múlott a délelőttinél jóval drámaibb hangulatú voksoláson: 314-311 arányban kapott bizalmat a Képviselőházban. A szavazás már véget ért, a kormány megpróbáltatásai azonban korántsem. Már az indítvány előtti vitát is heves indulatok övezték, verekedésre is sor került a padsorokban.

A mai ülésnapon a hevesebb szónoklatokat kivonulás követte, Berlusconi és a kormány is elhagyta a termet Di Pietro ellenzéki vezető beszéde alatt. A Hír24 helyszíni forrásokból úgy tudja, hogy eközben utcákon is elszabadult a pokol, Rómában a Szenátus rendőri kordonnal elzárt épületét dobálták petárdákkal és kövekkel a tüntetők, a miniszterelnöki rezidenciát is körbevették. A rendvédelmi erők eddig nem léptek fel a tüntetők ellen. Eközben a nagyobb városokban a diákok ismét elkezdték blokád alá venni az utakat és állomásokat, Palermóban még a repteret is. A fiatalok fellépését a sokat vitatott olasz oktatási reform indokolta.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az olasz kormányfőnek délelőtt 27 szavazattöbbséggel bizalmat adott az olasz szenátus. A felsőház 27 szavazattöbbséggel, 162-135 arányban bizalmat adott Silvio Berlusconinak – adta hírül a BBC News. A törvényhozás felsőházában szinte papírforma érvényesült, hiszen itt a kormány maga kért bizalmi szavazást önmaga ellen, bizalomépítő célzattal.

A kormányfő ellen délután újabb bizalmi voksolást tartottak a törvényhozás képviselőházában, melynek kimenetele egyelőre megjósolhatatlan volt. Gianfranco Fini házelnök és hívei kiválásával a kormányfő elveszítette többségét az alsóházban. Berlusconinak – aki korábban úgy nyilatkozott, hogy mindkét házban megnyeri a szavazást – mind a 630 szavazat számított egy-két képviselőn múlott ugyanis, hogy Giorgio Napolitano államfő feloszlatja-e a törvényhozást, és előrehozott választásokat ír ki. Ha a kormány megbukott volna a szavazáson, Berlusconi akár még ma beadhatta volna lemondását.

AJÁNLOTT LINKEK:

Hajszálon múlhat Berlusconi bukása (Index.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik