Nagyvilág

Orbán Athénba utazik

Görögországban és Cipruson tárgyal hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök a magyar EU-elnökségre való felkészülés jegyében.

A magyar elnökség prioritásai közé sorolja az unió bővítésének folytatását.

A kormányfő reggel Athénban tárgyal Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnökkel, délután Nicosiában pedig Dimítrisz Hrisztofiasz ciprusi elnök-miniszterelnökkel. A kormányfők a találkozók után sajtótájékoztatót tartanak.

Görögország a jövő őszig egy Törökország-EU csúcstalálkozóval szeretné feléleszteni az Athén szerint szemmel láthatóan befagyott török uniós csatlakozási folyamatot. A folyamat leállása “aláássa az unió hitelességét” – véli a görög vezetés, amely szerint a török EU-integráció a biztosítéka annak, hogy nyugodt legyen a két ország viszonya. A csúcstalálkozó célja lenne, hogy azon Törökország megerősítse elkötelezettségét olyan vállalásainak teljesítésére, mint belső reformjainak felgyorsítása vagy a Ciprusi Köztársaság elismerése.

Törökország csak az Észak-ciprusi Török Köztársaságot ismeri el, amelyet viszont rajta kívül egyetlen ország sem.

Orbán Viktor a 2011 első fél évében esedékes magyar európai uniós elnökségre való felkészülés keretében találkozik a tagállami miniszterelnökökkel, és felméri, hogy a tagországok mit várnak a magyar elnökségtől. A múlt héten Stockholmban, Koppenhágában, Vilniusban és Rigában tárgyalt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik