Nagyvilág

Leváltották az iráni külügyminisztert

Az iráni államfő hétfőn leváltotta Manusehr Mottaki külügyminisztert, és Ali Akbar Szalehit, az iráni atomenergia-ügynökség vezetőjét nevezte ki ügyvezető külügyminiszternek - jelentette az INA hírügynökség.

A leváltás oka egyelőre ismeretlen. “Értékelem igyekezetét és külügyminiszterként tett szolgálatait” – írta Mahmúd Ahmadinezsád Manusehr Mottakinak anélkül, hogy a leváltás indokát közölte volna. “Remélem, hogy erőfeszítései elnyerik Isten tetszését, és hogy élete végéig sikerrel szolgálja az iszlám köztársaságot” – tette hozzá az elnök.
Mottaki hétfőn Szenegálban tartózkodott, ahol Abdulaje Vade államfőnek adta át Ahmadinezsád üzenetét.

Szálehit az elnöki utasítás szerint “elkötelezettsége, tudása és értékes tapasztalata” teszi alkalmassá a külügyminiszteri tisztség ideiglenes betöltésére. A Massachusetts Institute of Technology nevű világhírű amerikai egyetemen doktorált atomtudós az iraki Kerbelában született, és folyékonyan beszél arabul, ami különösen jól jön az iszlám köztársaságnak a szomszédokkal való kapcsolatok erősítésekor. Az iráni atomprogram “nemzetközi arcát” Ahmadinezsád már 2005-ös elnökségének kezdetén szerette volna kinevezni külügyminiszternek, de a belpolitikai játszmák miatt ez nem sikerült. Az iráni vezetőnek rövid időn belül egy olyan embert kell találnia Mottaki pozíciójára, akit a parlament is támogat.
A Mardomsalari nevű, reformista irányultságú iráni internetes oldal szerint Mottaki leváltása mögött az állhat, hogy nem igazodott kellőképpen Ahmadinezsád nézeteihez és külpolitikai elgondolásaihoz.

Az elmúlt évben az iráni média beszámolt arról, hogy több parlamenti képviselő Manusehr Mottaki leváltását szorgalmazta arra az esetre, ha az ENSZ újabb szankciókat léptet életbe Irán ellen atomprogramja miatt. Ez júniusban bekövetkezett, és a törvényhozók azzal vádolták a külügyminisztert, hogy nem volt elég erős és meggyőző képviselője Iránnak a nemzetközi porondon.

Irán egy év kihagyás után a múlt héten kezdte újra Genfben a tárgyalást a nagyhatalmakkal vitatott atomprogramjáról.
Szálehi 2009 júliusa – Ahmadinezsád második elnöki ciklusának kezdete – óta tölti be az iráni atomenergia-ügynökség elnöki tisztségét. Az utóbbi hetekben sikereitől volt hangos az iráni média. Szálehi szinte minden napra tartogatott valami bejelentést az ENSZ Biztonsági Tanácsának szankciói ellenére folytatódó iráni atomprogram újabb fejleményeiről.

A nemzetközi közösség azzal gyanúsítja az iszlám köztársaságot, hogy békésnek mondott nukleáris programja valójában atomfegyver kifejlesztésére irányul. Különösen az egy évvel ezelőtt felgyorsított urándúsítás ad okot aggodalomra. Irán határain belül rendelkezik a teljes fűtőanyag-gyártási folyamathoz szükséges eszközökkel.

Mottaki 2005 augusztusa óta töltötte be a külügyminiszteri posztot. Legutóbb az Öböl-menti országok biztonságáról tartott Manamai Fórumon (december 3-4.) szerepelt nyilvánosan. Mottaki előrelépésnek minősítette Hillary Clinton amerikai külügyminiszter bejelentését, amely szerint a nagyhatalmaknak bizonyos feltételek mellett meg kellene engedniük, hogy Irán uránt dúsítson. A hivatalos teheráni álláspont szerint azonban az urándúsítás “nem képezi vita tárgyát”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik