Nagyvilág

India terrortámadástól tart

Terrorfenyegetés miatt az indiai hatóságok fokozták hétfőn a biztonságot egy tucat történelmi műemléknél - közölte a rendőrség egyik illetékese.

Fokozott védelem alá helyeztek 12 műemléket Újdelhiben, Rádzsasztán és Uttar Prades államokban. Szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítottak az agrai Tádzs Mahalnál is. A hatóságok tudomására jutott, hogy e történelmi emlékművek a Laskar-e-Taiba és az Indiai Modzsahedek nevű szélsőséges szervezetek fegyvereseinek “megfigyelése” alatt állt.

A Laskar-e-Taiba hajtotta végre a 166 ember halálát okozó, két évvel ezelőtti mumbai merényleteket. Az Indiai Modzsahedek vállalta magára a Benáreszben (Varanaszi), a hinduk szent városában a múlt héten elkövetet merényletet, amelyben egy kislány meghalt, és három tucatnyian megsebesültek.

Az utóbbi szélsőséges szervezetnek a tagjai 2008 májusában a turisták körében közkedvelt északnyugat-indiai Dzsaipur városában robbantásos merényletek egész sorozatát követték el. A detonációk hatvanhat embert megöltek, több mint százat megsebesítettek. A csoport akkori üzenetében leszögezte: nyílt háborút folytat India ellen, amiért az ország több nemzetközi kérdésben együttműködik az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával. A szervezet azzal fenyegetőzött, hogy más jelentős turisztikai nevezetességek ellen is támadást fog intézni, ha India nem hagy fel az Egyesült Államok támogatásával.

Idén szeptemberben a modzsahedek fegyveres támadást hajtottak végre egy, turistákat szállító autóbusz ellen Újdelhi történelmi városrészében. A tettesek motorbiciklivel érkeztek, és vaktában kezdtek el lövöldözni a belváros egyik legnépszerűbb látványosságánál, egy XVII. században épült mecsetnél. A lövedékek két tajvani turistát megsebesítettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik