Nagyvilág

WikiLeaks-botrány: Obama személyes bírálata, tüntetések Assange mellett

Barack Obama sajnálatosnak és felelőtlennek nevezve, hogy a portál titkos amerikai diplomáciai iratokat hoz nyilvánosságra.

Obama a kiszivárogtatások témáját akkor érintette, amikor telefonon beszélt mexikói kollégájával, Felipe Calderónnal, illetve Recep Tayyip Erdogan török kormányfővel – közölte a washingtoni Fehér Ház. A elnök és a török miniszterelnök egyetért abban, hogy a titkos táviratok nyilvánosságra kerülése nincs hatással a két ország szoros együttműködésére – olvasható a közleményben.

A WikiLeaks alapítójának, a Londonban őrizetbe vett Julian Assange-nak támogatói mozgósításba fogtak a szabadon engedéséért. A világban több helyen – Peru fővárosában, a brit nagykövetség előtt, valamint Amszterdam belvárosában – tüntettek szombaton, és továbbiakat terveznek.

A Free WikiLeaks nevű spanyol honlap azzal a felhívással fordult Assange támogatóihoz, hogy rendezzenek tüntetéseket a brit és a svéd külképviseletek előtt nyolc spanyolországi városban, valamint Buenos Airesben, Mexikóban, Sao Paulóban, Bogotában és Limában.

Assange-t nemi erőszak és szexuális zaklatás gyanújával vették őrizetbe Londonban svéd elfogatási parancs alapján. A 39 éves férfi kiadatását kérő illetékes svéd ügyészség azt állítja: a gyanúsításnak nincs köze ahhoz, hogy az Assange által irányított WikiLeaks nyilvánosságra hoz titkos amerikai diplomáciai dokumentumokat. Assange a kiadatási eljárás keretében kedden ismét egy vizsgálóbíró elé áll Londonban, és ezt valószínűleg követi sok másik meghallgatás a brit fővárosban.

A WikiLeaks november 28-a óta folyamatosan hozza nyilvánosságra az iratokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik