Nagyvilág

Választások Koszovóban

Koszovóban vasárnap parlamenti választásokat tartanak: az ország függetlenségének kikiáltása óta ez lesz az első ilyen voksolás.

A Szerbiából kiszakadt ország 120 tagú parlamentjének helyeiért 29 párt és polgári szerveződés küzd, s mintegy 1,6 millióan adhatják le rájuk a szavazataikat.

A pristinai törvényhozásban tíz hely a kisebbséget alkotó szerbeknek van fenntartva, de megfigyelők arra számítanak, hogy a bojkottot hirdető vezető politikusaikra hallgató szerbek nem mennek el voksolni. Ez tovább erősítheti a Koszovó északi, zömében szerbek lakta része és az ország többi része közti megosztottságot.

A választás esélyese Hashim Thaci miniszterelnök Koszovói Demokrata Pártja, de nem valószínű, hogy abszolút többséget tud szerezni. Fő riválisa korábbi koalíciós partnere, a Fatmir Sejdiu vezette Koszovói Demokratikus Liga, amelyet belharcok osztanak meg. A harmadik legerősebbnek tartott politikai erő, a Szövetség Koszovó Jövőjéért, amelyet meggyengít az, hogy vezetője, a gerillavezérből politikussá lett Ramush Haradinaj a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt áll háborús bűntettek vádlottjaként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik