Nagyvilág

Perek elől menekül Berlusconi

Gianfranco Fini, az olasz képviselőház elnöke az olasz televízióban azt mondta: Silvio Berlusconi kormányfő azért akar hatalmon maradni, hogy ne foghassák perbe.

Perek elől menekül Berlusconi 1

Fini nyáron szakított egykori szövetségesével és az őt követő híveivel arra készül, hogy kedden a parlamenti bizalmatlansági szavazáson megbuktassa a kormányt.

Szerinte Berlusconi csupán azért ragaszkodik a kormányfői székhez, hogy elkerülje az adócsalás és korrupció miatt rá váró pereket. A politikus szerint, még ha Berlusconi túl is élné a szavazást, parlamenti többsége oly csekély, hogy a kormány gyakorlatilag megbénul.

Gianfranco Fini

Gianfranco Fini

Vasárnap Itália-szerte Berlusconi melletti tüntetések voltak, többek közt Rómában és Milánóban is sok ezren vonultak fel, válaszul az előző napi, Berlusconival szembeni demonstrációra, amelyen a fővárosban több tízezren vettek részt. A kormányfő videóüzenetben fordult támogatóihoz, amelyben élesen elítélte a Fini táborába átlépő politikusokat. A transzparenseken “Mindannyian Berlusconival Itáliáért” felirat volt olvasható.

Az olasz társadalom erősen megosztott, a baloldal és a középbal úgy érzi, hogy soraikat erősítik a Vatikánhoz közeli lapok részéről Berlusconi magánéletét illető bírálatok. Ugyanakkor a konzervatív jobboldalt láthatóan nem zavarják a kormányfő tekintélyét megtépázó szexbotrányok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik