Nagyvilág

Öngyilkos merénylő robbanthatott Stockholmban

Két robbanás volt szombat délután a svéd fővárosban: egy ember meghalt, kettő pedig megsebesült egyelőre tisztázatlan körülmények között, de mind több jel mutat arra, hogy öngyilkos merénylő volt a detonáció áldozata.

A TT svéd hírügynökség azt közölte, hogy előzetesen figyelmeztették e-mailben a merényletre, s azt az afganisztáni svéd jelenléttel hozták összefüggésbe. Ugyanakkor a svéd média – köztük az SVT tv-csatorna – arról számolt be, hogy a rendőrség feltételezése szerint öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Stockholmban. A halott – egy 25 éves férfi, akinek halálát hatalmas gyomorsebe okozta – mellett szögekkel teli táskát találtak, amit vélhetően a pokolgép hatásának növelésére akart felhasználni.

Az Aftonbladet című svéd napilap által idézett források szerint a merénylőnél hat házilagos készítésű csőbomba volt, s ezek egyike robbant fel. Hátizsákjában további robbanóanyagot és szögeket találtak.

A rendőrség egyelőre nem erősítette meg a sajtóhíreket, csak annyit közöltek, hogy az öngyilkos merénylő lehetőségét sem zárják még ki, s vizsgálják a két robbanás közti összefüggéseket is.

Először egy gépkocsi robbant fel Stockholm egyik üzletekkel teli forgalmas utcáján, majd egy második robbanás is történt, amelytől egy ember megsérült, majd a helyszínen meg is halt – közölte a rendőrség szóvivője. A mentőszolgálat szóvivője szerint két sérültet kórházba szállítottak.

A felrobbant gépkocsiban gáztartályok voltak, a második robbanás okáról azonban egyelőre semmit se lehet tudni. A rendőrség robbantási szakértőket küldött a helyszínre. A TT hírügynökség szombat éjszakai közlése szerint szerkesztőségük e-mailben kapott előzetes figyelmeztetést, akárcsak a svéd rendőrség, de csak alig tíz perccel a két robbantás előtt.

Az elektronikus üzenethez svéd és arab nyelvű hangfájlt csatoltak. Az üzenetet Svédországhoz és a svéd néphez intézték, s abban Mohamed próféta karikatúráival kapcsolatos svéd hallgatásról, illetve az afganisztáni svéd jelenlétről beszéltek, s az iszlám elleni háború és a próféta gyalázásának beszüntetésére szólítottak.

Afganisztánban a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) kötelékében jelenleg félezer svéd katona szolgál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik