Nagyvilág

Folytatták Ivo Sanader kihallgatását

A volt horvát miniszterelnököt ausztriai kiadatási fogságában a kihallgatáson "általános vádakkal szembesítették" és ő tagadta azokat - közölte a politikus ügyvédje.

A korrupcióval gyanúsított Sanadert pénteken, nemzetközi elfogatóparancs alapján fogták le Salzburg térségében, egy nappal azután, hogy hazájában felfüggesztették parlamenti képviselőként élvezett mentelmi jogát. Sanadert az egyik autópályán tartóztatta fel az osztrák rendőrség. A volt kormányfő azt állítja, hogy éppen vissza akart térni Horvátországba, és meg is beszélt egy találkozót a határon a horvát ügyészséggel. Horvát sajtóértesülések szerint egy Egyesült Államokba szóló repülőjegy volt a zsebében, de ezt hivatalos forrásból nem erősítették meg.

A salzburgi ügyészség egyelőre a horvát kiadatási kérelem mellékleteire vár. A dokumentumok várhatóan keddig megérkeznek. Sanader valószínűleg még mintegy két hétig Ausztriában marad. Mint arról az ügyvédje beszámolt, egyszerűsített kiadatási eljárás egyelőre nem került szóba, azt csak az eljárás későbbi fázisában lehet kérelmezni.

A volt miniszterelnök egy lopással vádolt gyanúsítottal került egy cellába. Ügyvédjének elmondása szerint egészséges, szellemileg is jó állapotban van, fogva tartásának körülményei megfelelőek.

A salzburgi bíróság épületét szinte megostromolták a horvát újságírók, megpróbálva részleteket megtudni Sanader őrizetéről és az eljárás állásáról.

A Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egykori vezetőjét a 2003-tól 2009-ig tartó miniszterelnöksége idején történt korrupciós ügyekkel összefüggésben hivatali visszaéléssel gyanúsítják. A feltételezések szerint a konzervatív politikus milliós nagyságrendben sikkasztott el állami pénzeket. Amennyiben vádat emelnek ellene, ő lesz a legmagasabb rangú személy, aki ellen eljárás indul abban a korrupcióellenes harcban, amely az EU-hoz 2012-ben csatlakozni akaró Horvátországban jelenleg Brüsszel sürgetésére zajlik.

Az osztrák tömegtájékoztatás a Jutarnji list című horvát napilap vasárnapi kiadására hivatkozva arról számolt be, hogy vádemelés esetén a horvát ügyészség 15 év börtönbüntetést fog kérni Sanaderre. A gyanú szerint 120 millió horvát kuna (16 millió euró) vándorolt törvénytelenül állami cégektől a Fimi Media nevű vállalathoz, Sanadert ezzel az üggyel kapcsolatban bűnszövetkezet alakításával gyanúsítják – írta a horvát lap. Hivatali visszaélés gyanújával vizsgálódnak ellene egy 15 millió kunás hitellel kapcsolatban, amit a Dioki vegyipari vállalatnak nyújtott a HEP horvát állami áramszolgáltató. A volt kormányfő nevét az osztrák sajtóban a Hypo Banknál folyó szövevényes nyomozással is összefüggésbe hozták.

Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter a sajtónak nyilatkozva kijelentette: abból indul ki, hogy Sanadert ki fogják adni Horvátországnak. Elismeréssel szólt politikusi tevékenységéről, mint mondta, Sanader sokat tett Horvátország európaizálásáért. Kijelentette azonban, hogy ha bűntettet követett el a horvát politikus, akkor felelősségre kell vonni azért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik