Nagyvilág

Clinton felkereste Holbrooke-ot

Hillary Clinton külügyminiszter és Mike Mullen, vezérkari főnök a klinikán felkereste Richard Holbrooke-ot, akit szombaton aortaszakadás miatt műtöttek meg Washingtonban.

A 69 éves Holbrooke állapota az orvosok szerint stabil, de válságos. A magas rangú diplomata a boszniai háborút lezáró, 1995-ös daytoni békemegállapodás kiharcolása miatt vált világszerte ismertté.

Barack Obama amerikai elnök vasárnap bejelentette, hogy feleségével együtt imádkozik Holbrooke felépüléséért, akit az amerikai külpolitika “kiemelkedő alakjának” és csapata kulcsfigurájának jellemzett. Az elnök szerint a súlyos állapotban lévő diplomata “fáradhatatlan közszolga, aki “elnyerte az amerikai nép és a világ népeinek csodálatát”.

Richard Holbrooke több demokrata párti amerikai elnök vezető külpolitikai tanácsadója volt, s ő volt az egyetlen, aki két terület – Kelet-Ázsia és Európa – felelőseként is elérte külügyminisztériumban a helyettes államtitkári rangot. Volt az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, s a Clinton-, valamint az Obama-adminisztrációval kapcsolatban is felmerült, hogy ő kapja a diplomáciai tárca irányítását.

Afganisztáni és pakisztáni különmegbízottként Holbrooke rendszeresen összekülönbözött Hamid Karzai afgán elnökkel, akinek vezetői alkalmasságával kapcsolatban kételyek merültek fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik