Nagyvilág

Úszó politikusok miatt tiltakozik Kína

Peking tiltakozott amiatt, hogy két japán politikus pénteken felkeresett két, vitatott hovatartozású szigetet a Kelet-kínai-tengeren.

A politikusokat Peking Kína területi szuverenitásának súlyos megsértésével vádolta. “A Tiaojü-szigetek a hozzá tartozó szigetecskékkel Kína területének része ősidők óta” – így reagált Csiang Jü külügyi szóvivő arra, hogy Kína kifejezte komoly tiltakozását a történtek miatt.

Japán sajtóbeszámolók szerint a 61 esztendős Nakama Hitosi és a 29 éves Minoszoko Joicsi egy halászhajóval és két halásszal indultak útnak, majd 40 percet töltöttek a szigeten. Riportereknek arról számoltak be, hogy videofelvételeket készítettek a szigetről és környező területeiről, az egykor ott élt japánokra emlékeztető maradványokról.

Ezután a helyi japán rendőrség és a parti őrség jelezte, ki kívánják hallgatni a két férfit, akik hajón, illetve – harminc métert – úszva tették meg a szigethez az utat. Azt feltételezik ugyanis, hogy a tiltott terület felkeresésével törvényt sértettek. Úgy tudni, hogy visszaútjukon a parti őrség átvizsgálta a hajójukat.

A Tiaojü-szigetek körüli vita akkor lángolt fel legutóbb, amikor a japán parti őrség a Kelet-kínai-tengeren elfogott egy kínai halászhajót, a kapitányát pedig több mint két héten át fogva tartotta. Japán és Kína egyaránt országa területének részeként tartja számon a jelenleg japán fennhatóság alá tartozó kisebb szigetcsoportot, amelynek környéke kiváló halászterület, a mélyben pedig vélhetően gazdag gázlelőhelyek rejtőznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik