Nagyvilág

Újra fertőz a H1N1

A tavalyi évben világjárványt okozó H1N1 influenzavírus Nagy-Britanniában ismét megjelent, és az utóbbi hat hétben 10 ember halálát okozta - közölték szombaton egészségügyi tisztségviselők.

A brit egészségvédelmi hivatal (HPA) jelentése szerint a betegség által érintett mind a tíz személy 65 év alatti felnőtt volt, és a többségük más egészségügyi problémával is küszködött.

„Az elmúlt néhány hétben az országban emelkedett a H1N1-, illetve a B típusú influenzavírus által okozott megbetegedések száma” – mondta el John Watson professzor, a HPA légzőszervi megbetegedések osztályának vezetője.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2010 augusztusában jelentette be a H1N1 világjárvány végét. Az első ilyen influenzás eseteket 2009 márciusában jegyezték fel, és a WHO adatai szerint 18 450 ember, köztük sok terhes nő és fiatal halt meg a vírus miatt.

Watson a The Independent című brit újságnak elmondta, hogy tavaly is, a járvány kitörésekor, Nagy-Britannia az elsők között számolt be a H1N1 vírus megjelenéséről.

A HPA közleménye szerint sokszor előfordul az, hogy egy pandémiás vírustörzs a leggyakoribb szezonális törzs lesz a következő influenzaszezonban, vagyis egyáltalán nem meglepő a H1N1 újbóli megjelenése.

Az egészségvédelmi hivatal egyik szóvivője elmondta: valóban egyre több influenzás megbetegedésről érkezik jelentés az ország minden pontjáról, de ez ilyenkor, a téli hónapokban teljesen normálisnak tekinthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik