Nagyvilág

Osztrák lap: harci eszközöket adna el Ausztria, Magyarország is érdeklődik

Eladná vagy leselejtezné páncélosainak ötven százalékát és más harci eszközöket az osztrák hadsereg. A magyar kormánytól is érkezett ajánlat.

A hírt a Kronen Zeitung című bulvárlap internetes kiadása reppentette fel, Norbert Darabos osztrák védelmi minisztert idézve. Az újság tudósítását többek között az osztrák közszolgálati rádió is közölte a honlapján.

A cikk szerint ötszáz tanktól – Kürrassier, Saurer, illetve Leopard típusúaktól – akar megválni Ausztria. Ezen kívül páncélelhárító rendszereket, gránátvetőket és légelhárító berendezéseket is eladna vagy leselejtezne. Többen is érdeklődtek a harci felszerelések iránt, köztük a magyar kormány is – írta a Kronen Zeitung.

Sok páncélos feleslegessé vált – mondta az osztrák miniszter a cikk szerint. Biztonságpolitikai elemzések szerint kizárható, hogy külföldi csapatok hatoljanak be Ausztria területére és ezért páncélos-háborúra kerüljön sor. Az önálló, hagyományos területvédelemre a megváltozott biztonsági helyzet miatt többé nincs szükség. A hidegháborúnak több mint húsz éve vége, az Európai Unió biztonságpolitikai stabilitást biztosít – mondta a miniszter. A semleges Ausztria a NATO-nak nem tagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik