Nagyvilág

Orbán: jó úton halad Magyarország

A litván fővárosban, Vilniusban kezdte meg Orbán Viktor pénteki baltikumi tárgyalásait, amelyek keretében találkozik Litvánia, Lettország, majd Észtország miniszterelnökével is.

Orbán Viktor szerint jó úton halad Magyarország, amit az is bizonyít, hogy 2011-ben 3 százalék alatt lesz a költségvetési hiány, és várhatóan csökken az államadósság mértéke is. A miniszterelnök ezt a magyar gazdaságot érintő újságírói kérdésre válaszolva mondta pénteken Vilniusban, miután találkozott Andrius Kubilius litván miniszterelnökkel.

A magyar kormányfő nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a Moody’s Magyarországot érintő leminősítése miatt tervezi-e, hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordul.

Az Andrius Kubiliusszal folytatott megbeszélésről szólva kifejtette: az elsődleges téma az energiapolitika volt, ami nemcsak Közép-Európában, hanem az egész Európai Unióban kulcskérdés. Ahogyan kedden Koppenhágában, Vilniusban is mindkét kormányfő kiemelt fontosságúnak nevezte a jövő februári energiacsúcsot.

Ugyancsak a magyarországi gazdasággal kapcsolatos felvetésre közölte: a monetáris politikát érintően vannak nézeteltérések a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) között, ami nem szokatlan. “Teljesen mást gondolunk a követendő gazdaságpolitika alapjairól, és ez okozza a feszültségeket. A nemzeti bank annak a kornak a gazdaságfilozófiáját képviseli, amely éppen a gazdasági válsághoz vezetett” – mondta. Hozzátette, a kabinet “nem szokványos” intézkedésekkel – például bankadóval és válságadókkal – igyekszik felélénkíteni a magyar gazdaságot. Megjegyezte ugyanakkor, hogy megpróbálnak együttműködni a jegybankkal. A demokrácia olyan, mint egy kávéház, ahol mindig zaj és vita van, de ez az élet része – fogalmazott Orbán.

2011 lesz a legnehezebb év

Orbán Viktor megismételte: 2011 az elmúlt két évtized legnehezebb éve lesz az EU-nak, Magyarország azonban megpróbálja a lehető legjobban ellátni elnökségi feladatait. Véleménye szerint a magyar elnökség egész Közép-Európa számára jó esély, az pedig különösen nagy lehetőségeket rejt magában, hogy Magyarország után Lengyelország tölti be az EU soros elnöki tisztségét, Litvánia pedig 2011. január 1-jétől átveszi az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét.

A magyar kormányfő kitért arra is, hogy Magyarország és Litvánia között különleges kapcsolat van a történelmi háttér miatt, hiszen mindkét ország tudja, milyen volt az előző rendszer.

Orbán Viktor a megbeszélést követően átvehetett egy kitüntetést is a litván miniszterelnöktől – amelyet még 2009-ben ítéltek neki oda -, Gediminas litván nagyfejedelem rendjének parancsnoki nagykeresztjét. A magyar kormányfő ezt a litván függetlenségért kifejtett erőfeszítéseiért és a Litvániával való jó együttműködésért kapta. Orbán Viktor mind politikai családja, mind a magyar nemzet nevében köszönetet mondott a kitüntetésért.

Vilniusban kezdett

A magyar kormányfő pénteken reggel a litván miniszterelnöki hivatalban kezdett megbeszélést Andrius Kubiliusszal, az ország miniszterelnökével. Orbán Viktort szóvivője, Szijjártó Péter és külgazdasági főtanácsadója, Gottfried Péter kísérte el baltikumi útjára. A magyar miniszterelnök Litvániából a szomszédos Lettországba utazik, ahol a fővárosban, Rigában találkozik a lett, valamint az észt kormányfővel is.

Orbán Viktor a 2011 első félévében esedékes magyar EU-elnökségre való felkészülés jegyében látogat Litvániába és Lettországba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik