Nagyvilág

Meglépett az egykori miniszterelnök

A horvát rendőrség az Interpolon keresztül nemzetközi elfogatóparanccsal keresteti Ivo Sanadert, a korrupcióval gyanúsított volt horvát miniszterelnököt, aki még mentelmi jogának felfüggesztése előtt külföldre távozott.

Miután a horvát parlament csütörtökön egyhangúlag felfüggesztette Sanader mentelmi jogát, aznap este egy zágrábi vizsgálóbíró elrendelte őrizetbe vételét. A döntést – amely egyelőre egy hónapra szól – azzal indokolták, hogy fennáll a szökés, illetve annak veszélye, hogy Sanader megpróbálja befolyásolni a tanúkat.

A volt kormányfő a mentelmi jogi bizottság összehívása előtt nem sokkal hagyta el zágrábi lakását, és alig fél óra múlva limuzinjával – amelyet egyik lánya vezetett – már át is kelt a horvát-szlovén határon. A szlovén rádió nem hivatalos forrásra hivatkozva azt közölte, hogy Sanader jegyet váltott egy Ljubljanából Londonba induló repülőjáratra, ezt azonban a szlovén rendőrség cáfolta.

A volt miniszterelnök ügyvédje, Mate Matic pénteken a Vecernji list című horvát napilap újságíróinak nyilatkozva azt mondta, hogy védence egy már korábban eltervezett szolgálati úton van, és három vagy négy napon belül visszatér Horvátországba. “Megkért rá, hogy a nevében jelentkezzek a hatóságoknál, ők valószínűleg keresni fogják” – mondta el Matic.

Ciprusra menekülhetett

A Vecernji list pénteki számában Sanader szökése címmel közölt összeállítást, amelyben különböző elméletek olvashatók a volt kormányfő lehetséges tartózkodási helyéről. A terjedelmes mellékletben arról írnak, hogy Sanader csütörtökön nem váltott jegyet egyik járatra sem, és csupán egy elterelő műveletről van szó, hogy zavartalanul Ausztriába utazhasson. Sanader Innsbruckban tanult, ahol kereskedelmi vállalatot alapított, és a kilencvenes években állítólag osztrák állampolgárságot is szerzett.

Az újság szerint az sem kizárt, hogy az exkormányfő Észak-Cipruson kötött ki, ahol a “Török Köztársaságot” nemzetközileg nem ismerik el, így következésképp kiadatási kötelezettsége sincs Horvátországgal szemben. Egy másik elmélet szerint a volt miniszterelnök Londonon keresztül New Yorkba utazhatott, ahol nemrég vett magának egy lakást, és az egyik amerikai főiskola vendégprofesszoraként dolgozik.

A konzervatív politikust a 2003-tól 2009-ig tartó miniszterelnöksége idején történt korrupciós ügyekkel összefüggésben hivatali visszaéléssel gyanúsítják. A feltételezések szerint Sanader milliós nagyságrendben emelt át állami pénzeket pártja, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) kasszájába. Amennyiben vádat emelnek ellene, ő lesz a legmagasabb rangú személy, aki ellen eljárás indul abban a korrupcióellenes harcban, amely az EU-hoz csatlakozni kívánó Horvátországban jelenleg Brüsszel sürgetésére zajlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik