Nagyvilág

Litvániában tárgyal Orbán Viktor

A litván fővárosban, Vilniusban kezdte meg Orbán Viktor pénteki baltikumi tárgyalásait, amelyek keretében találkozik Litvánia, Lettország, majd Észtország miniszterelnökével is.

A magyar kormányfő reggel a litván miniszterelnöki hivatalban kezdett megbeszélést Andrius Kubiliusszal, az ország miniszterelnökével.

Az Andrius Kubiliusszal folytatott megbeszélésről szólva a magyar kormányfő kifejtette: az elsődleges téma az energiapolitika volt, ami nemcsak Közép-Európában, hanem az egész Európai Unióban kulcskérdés. Ahogyan kedden Koppenhágában, Vilniusban is mindkét kormányfő kiemelt fontosságúnak nevezte a jövő februári energiacsúcsot.

Orbán Viktor megismételte: 2011 az elmúlt két évtized legnehezebb éve lesz az EU-nak, Magyarország azonban megpróbálja a lehető legjobban ellátni elnökségi feladatait. Véleménye szerint a magyar elnökség egész Közép-Európa számára jó esély, az pedig különösen nagy lehetőségeket rejt magában, hogy Magyarország után Lengyelország tölti be az EU soros elnöki tisztségét, Litvánia pedig 2011. január 1-jétől átveszi az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét.

A magyar kormányfő kitért arra is, hogy Magyarország és Litvánia között különleges kapcsolat van a történelmi háttér miatt, hiszen mindkét ország tudja, milyen volt az előző rendszer.

Orbán Viktor a megbeszélést követően átvehetett egy kitüntetést is a litván miniszterelnöktől – amelyet még 2009-ben ítéltek neki oda -, Gediminas litván nagyfejedelem rendjének parancsnoki nagykeresztjét. A magyar kormányfő ezt a litván függetlenségért kifejtett erőfeszítéseiért és a Litvániával való jó együttműködésért kapta.

Orbán Vilniusból Rigába utazott, ahol találkozik a lett, valamint az észt kormányfővel. A magyar miniszterelnök a 2011 első fél évében esedékes magyar EU-elnökségre való felkészülés jegyében látogatott Litvániába és Lettországba.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kijevben járt Orbán Viktor (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik