Nagyvilág

Kína hidegháborút emleget a Nobel-békedíj kapcsán

Hidegháborús mentalitással és előítéletességgel vádolja az idei Nobel-békedíjjal kapcsolatban Kínát bírálókat Csiang Jü, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Kína határozottan ellenez minden olyan kísérletet bármely ország, vagy magánszemély részéről, amely a Nobel-békedíj kapcsán beavatkozik az ország belügyeibe és sérti a kínai igazságügy szuverenitását – írja tiltakozó nyilatkozatában, amelyet a minisztérium honlapján tettek közzé helyi idő szerint pénteken este.

„Jogos álláspontunk megértésre és támogatásra talált több mint száz ország és nagy nemzetközi szervezet körében” – hangoztatja Csiang, aki szerint a tények teljes mértékben igazolták, hogy a norvég Nobel Bizottság nem képviseli a világ népeinek többségét, különösen nem a fejlődő országokban élőket.
Kína hidegháborút emleget a Nobel-békedíj kapcsán 1

„Az előítélet és a hazugság tarthatatlan, a hidegháborús mentalitás pedig nem számíthat népszerűségre. Ez a politikai bohózat semmiképpen sem ingatja meg a kínai emberek határozottságát és meggyőződését abban, hogy kövessék a kínai sajátosságú szocializmus útját, és a rosszban sántikálók mesterkedése nem fog eredményre vezetni” – szögezi le végül a Nobel-békedíj átadását kommentáló nyilatkozatában a külügyi szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik