Nagyvilág

Drogbárót lőhettek le egy tűzpárbajban

Több tagját is megölték a La Familia drogbandának egy mexikói tűzharcban.

Feltehetően a „legőrültebb”, azaz Nazario Morenó is az áldozatok között van – mondta Alejandro Poire a Televisa tévének adott interjújában.

A rendőrség szerint a tűzpárbaj akkor kezdődött, amikor több fegyveres csoport személygépkocsikat és pótkocsis teherautókat állított meg. Az összehangolt akciót a szövetségi állam különböző városaiba bevezető utakon hajtották végre. Az autókat felgyújtották, hogy eltorlaszolják az utat és megbénítsák a forgalmat.

A lövöldözés a kartell tagjai valamint a rendőrség és a hadsereg több száz embere között alakult ki. A négy lelőtt bűnöző közül feltételezik, hogy Moreno az egyik. Egy másik gépkocsiba csapódó rendőrgolyó következtében egy nyolchónapos csecsemő is életét vesztette

A La Familia kartell a mexikói drogbandák között egyedülálló módon vallásfilozófiai álnézetekkel – magát a helyi lakosság védőjeként beállítva – próbálja elfedni más ellenlábas szervezetek tagjainak kegyetlen lemészárlását. Moreno állítólag rendszeresen olvas fel idézeteket a Bibliából a kartelltagoknak, és tiltja nekik a kábítószer-fogyasztást.

Ha igaz, hogy Moreno halt meg, akkor egy hónapon belül ő második drogbáró, akit a hatóságok megöltek. Mexikó évtizedek óta küzd az ország egyik legnagyobb bevételi forrását jelentő drogkereskedelemmel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik