Nagyvilág

Világszerte terjed a korrupció

A megkérdezettek 56 százaléka úgy véli, hogy az országukban nagyobb teret nyert a korrupció – derült ki a Transparency International éves felméréséből.

A vizsgálat alapján Afganisztán, Irak és India számít a legkorruptabbnak, őket követi Kína, Oroszország és a közel-keleti államok többsége – adta hírül a BBC News a mai korrupcióellenes világnapon.

A BBC saját felmérése szerint öt megkérdezettből egy ember vallja azt, hogy a korrupció számít a legégetőbb beszédtémának a környezetében, ez után következik csak a klímaváltozás, a szegénység és a munkanélküliség.

A Transparency felmérése szerint az emberek 80 százaléka úgy véli: intézményi szempontból a politikai pártok a legkorruptabbak. A megkérdezettek 50 százaléka arról is meg volt győződve, hogy kormánya tehetetlen, nem tudja megszüntetni a problémát.

A szervezet összegzése szerint a globális korrupció sokkal nagyobb mértéket öltött, mint három éve.

Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója október 26-án ismertette a 2010-es nemzetközi Korrupciós Érzékelési Index (CPI) adatait. Arról számolt be, hogy romlott Magyarország korrupciós megítélése.

Az ország jelenleg az 50. helyen áll a 178 országot tömörítő korrupciós rangsorban, míg tavaly 46. volt, ráadásul 2010-ben a kelet-közép-európai átlag mögé került. Az index azért romlott, mert romlottak az üzleti szektor véleményét tükröző mutatók, a piac mielőbb hatékony fellépést vár.

AJÁNLOTT LINKEK:

A legszegényebb országok a legkorruptabbak (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik