Nagyvilág

Koreai helyzet: Phenjan Pekinggel tárgyal

A súlyosan beteg észak-koreai vezető, Kim Dzsong Il Phenjanban fogadta a kínai diplomáciát felügyelő legmagasabb rangú kormánytagot, Taj Ping-kuo (Dai Bingguo) államtanácsost.

Az észak-koreai vezér és Peking küldötte közötti találkozóról más részleteket egyelőre nem közölt a kínai hírügynökség. Más sajtóforrások viszont a megbeszélés kapcsán emlékeztetnek arra, hogy a Koreai-félszigeten az utóbbi hetekben rendkívüli módon megnövekedett a feszültség egy novemberi, rendkívül súlyos incidenst követően, s Peking igyekszik mérsékelni Phenjan és Szöul szembenállását.

Rohamosan nő az Észak-Korea jelentette veszély, ezt meg kell állítani, sürgősen meg kell erősíteni az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea katonai kapcsolatait – jelentette ki ezzel egyidőben tokiói látogatásán Mike Mullen, a legmagasabb rangú amerikai katonai vezető. De a Phenjan elleni lépéseknek arányosaknak kell lenniük, el kell kerülni, hogy a koreai-félszigeti konfliktus még nagyobb legyen – tette hozzá az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.

A koreai-félszigeti konfliktusban Kína nem nagyhatalmi szerepének megfelelően cselekszik, nagyobb befolyást kellene gyakorolnia Észak-Koreára, el kellene tántorítania attól, hogy a háború kiteljesítésével fenyegetőzzön – mondta Mullen.

Az észak-koreai tüzérség november 23-án csaknem kétszáz ágyúlövést adott le egy dél-koreai szigetre, a Sárga-tengeren lévő Jonpjongra, amelyek közül körülbelül száz a szigeten csapódott be, négy embert megölve. Dél-Korea viszonozta a tüzet.

AJÁNLOTT LINKEK:

Oroszok zavarták meg az amerikai-japán hadgyakorlatot (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik