Nagyvilág

Kína mérgében a CNN-t és a BBC-t blokkolja

Kína blokkolja a CNN, a BBC és a norvég NRK weboldalát a kínai ellenzéki Liu Hsziao-po Nobel-békedíjjal való pénteki kitüntetése miatt – adta hírül a guardian.co.uk brit hírportál.

Peking többször is kifejtette rosszallását a 11 éves börtönbüntetését töltő másként gondolkodó díjazásával kapcsolatban. Az AFP hírügynökség korábban úgy értesült, hogy a három szolgáltató weboldalán az „Internet Explorer nem tudja megjeleníteni az oldalt” felirat jelent meg csütörtökön, egy nappal az oslói ünnepi ceremónia előtt. A CNN hírtelevízió megerősítette, hogy Kínában nem elérhető a weboldala.

Kína továbbra is köztörvényes bűnözőnek tartja az 55 éves másként gondolkodót, akit a hivatalos pekingi álláspont szerint korántsem kritikai hozzáállása miatt tartanak fogva, hanem mert felbujtó hangulatú cikkeivel a kínai politikai és társadalmi rendszer felforgatására törekedett.

A Nobel-bizottság októberben jelentette be, hogy Liu Hsziao-po kapja az idei Nobel-békedíjat, akinek szabadon bocsátása érdekében tiltakozó akciók zajlottak világszerte.

AJÁNLOTT LINKEK:

Japán is belekotnyeleskedik a Nobel-vitába (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik