Nagyvilág

Rosszul járhatnak az uniós spekulánsok

Szigorítani akarja azoknak a befektetési alapoknak, tőzsdei kereskedőknek és bankmenedzsereknek a büntetési tételeit az Európai Unió belső piacokért felelős biztosa, akik az uniós szabályok ellen vétenek- írja a Süddeutsche Zeitung.

A német újságnak nyilatkozó Michel Barnier úgy fogalmazott, hogy “szankciókkal és pénzbírságokkal” kell fölvenni a harcot a pénzügyi szolgáltatások piacán tapasztalható bűnözéssel szemben. Ezért a következő hónapokban felül fogja vizsgáltatni a pénzügyi szolgáltatókra vonatkozó uniós előírásokat, és – amennyiben szükséges – intézkedni fog módosításukról, illetve szigorításukról.

Az EU-biztos így vonja le a következtetéseket a két éve tartó pénzügyi válságból. Éppen a bankválság írországi következményei mutatják, hogy szükség van keményebb szankciók bevezetésére. Hosszú távon ezek hozzájárulnának ahhoz, hogy kiteljesedjék az EU belső piaca – vélte Barnier.

Michel Barnier

Michel Barnier

Tervei között szerepel büntetés alsó határának bevezetése olyan pénzintézetek számára, amelyek megsértik az üzleti szabályokat.

“Ha egy bank nem tartja magát a pénzügyi szolgáltatókra vonatkozó európai szabályokhoz, akkor a menedzsmentnek és a kereskedőknek a jövőben számolniuk kell azzal, hogy a szabálysértés súlyos büntetést von maga után, függetlenül attól, hogy melyik országban történt” – jelentette ki a Süddeutsche Zeitungnak az EU piaci biztosa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik