Nagyvilág

Tehetetlen magyar katonák a WikiLeaks-iratokban

A Wikileaks portál által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai táviratok egyike szerint új-zélandi csapatok voltak kénytelenek beavatkozni a tehetetlen magyar katonák helyett Afganisztánban, miközben a magyar erők arra összpontosítanak, hogy "sértetlenül térjenek haza", miután elvégezték a kis léptékű fejlesztési munkából a rájuk eső rövid feladatokat.

A The New Zealand Herald című, Aucklandben kiadott napilap internetes oldalán helyi idő szerint kedden reggel megjelent cikkében ismertetett egy, Karl Eikenberry, az Egyesült Államok amerikai nagykövete által írt táviratot, amelyben a diplomata beszámolt arról, hogy Baglán tartományban részén fokozódik az erőszak, drogproblémák és hatalmi harcok vannak.

A sürgöny szerint az itt állomásozó magyar tartományi újjáépítő csapat (PRT) keveset tesz azért, hogy leküzdje a nehézségeket a térségben. Egy alkalommal, a felkelők által teremtett vészhelyzet felszámolása érdekében a szomszédos Bamján tartományban állomásozó új-zélandiak csapatoknak át kellett lépniük a tartományi határt annak felszámolása érdekében.

“A magyar PRT nem sokat foglalkozik ezekkel a problémákkal. Nincs engedélyük fegyverhasználatra, kivéve az önvédelmet, alig tesznek annál többet, mint járőröznek a főutakon, és nem vállalkoznak kábítószer-ellenes tevékenységre. Miután két magyar tűzszerészt megöltek szolgálatteljesítés közben, Budapest nem küldött több tűzszerészt” – írta az amerikai nagykövet.

“Amikor Bamján tartomány északkeleti részén a biztonsági helyzetet Baglánból származó gonosztevők fenyegették, az új-zélandiaknak kellett átmenniük Baglánba, hogy kezeljék a problémát” – áll a sürgönyben.

Eikenberry utalt arra, hogy bár Baglánban még mindig nem jellemzőek a közvetlen támadások, bűnözők kapcsolatot teremtettek a tálibokkal, és a helyiek maguk szegődnek el zsoldosnak a tálib lázadókhoz. Ennek ellenére a magyar erők arra összpontosítanak, hogy “sértetlenül térjenek haza”, miután elvégezték a kis léptékű fejlesztési munkából a rájuk eső rövid feladatokat – írta az amerikai nagykövet.

Egy új-zélandi védelmi forrás a lappal közölte, hogy a Baglánban elvégzett munka összhangban áll az új-zélandi PRT irányvonalával. Hozzátette, hogy új-zélandi csapatok nem bocsátkoztak harcba a magyar csapatok helyett.

“Néhány esetben a(z új-zélandi) PRT személyzetéből kisszámú egység átment Baglánba, hogy végrehajtsák a felső vezetés ígéreteit, és beszéljenek a helyiekkel. Ez összhangban van a PRT irányításával, a harci kötelék parancsnoka és a magyar RPT jóváhagyásával” – mondta.

Az új-zélandi PRT Bamján tartomány azonos nevű székhelyén állomásozik. Az állomány tagjait hat havonta váltják, legutóbb októberben. A kormány közlése szerint a védelmi csapatok 2011 szeptemberéig maradnak Afganisztánban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik