Nagyvilág

Oroszország értetlenül áll a NATO balti tervei előtt

Moszkvai külügyi források értetlenségüknek adtak hangot a WikiLeaks honlapon megjelent legfrisebb információkkal kapcsolatban.

Ezek szerint a NATO az év elején katonai terveket dolgozott ki, amelyek a Baltikum Oroszországgal szembeni védelmét szolgálják. A nyilatkozó diplomata az értetlenséget egyebek között azzal indokolta, hogy a minapi Oroszország-NATO csúcson közös nyilatkozatban szögezték le: a NATO-tagállamok és Oroszország biztonsága szorosan összefonódik, és hogy a felek tartózkodnak az erőszakkal való kölcsönös fenyegetéstől, továbbá az erőszak egymással szembeni alkalmazásától.

Egy magát megnevezni nem kívánó katonai-diplomáciai forrást idézve az orosz Interfax hírügynökség azt jelentette: Moszkva már évek óta tudta, hogy a NATO a Baltikumra vonatkozóan egy esetleges orosz fenyegetés esetére kidolgozza a katonai fellépés koncepcióját. Az illető szerint ennek fényében a kedden napvilágra került iratokban nincs különösebb újdonság.

Brüsszelben az atlanti szövetség egyik szóvivője arról biztosított mindenkit, hogy a NATO és Oroszország nem jelent veszélyt egymás számára. Mindazonáltal aláhúzta, hogy a NATO feladata a szövetség tagjainak – így a baltiaknak is – a védelme.

A WikiLeaks kiszivárogtatását közvetítő brit napilap, a The Guardian szerint a NATO-vezetők a novemberi lisszaboni csúcsértekezleten csendben jóváhagyták az új, Kelet-Európa sebezhető pontjainak védelméről szóló stratégiát.

AJÁNLOTT LINKEK:

Új alapokra kerültek az orosz-japán kapcsolatok (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik