Nagyvilág

Obama adókedvezményről állapodott meg az ellenzékkel

Megállapodásra jutott Barack Obama amerikai elnök a republikánusokkal az adókedvezményekről.

Obama hétfőn bejelentette, hogy a kompromisszumos egyezség értelmében január 1-jétől további két évre meghosszabbítják az előző, Bush-kormányzat által nyújtott adókedvezményeket minden adófizető számára. Cserébe az ellenzéki republikánusok elfogadták, hogy a munkanélküli juttatások fizetésének idejét 13 hónapra emeljék. A megállapodásnak számos más olyan eleme van, amelyben fájdalmas engedményt kell tennie az elnöknek. így elhárult a veszélye annak, hogy a jelenlegi összetételű kongresszus a karácsonyi szünetig egyetlen törvényt sem fogad el.

Az amerikai kongresszus költségvetési hivatalának (CBO) számításai szerint az adókedvezmények kétéves meghosszabbítása 501 milliárd dollárjába kerül a szövetségi költségvetésnek, miközben Obamára egyre nagyobb nyomás nehezedik az 1,3 billiós költségvetési hiány csökkentésére. A CBO úgy véli, hogy a gazdaságnak rövid távon kedvező az adókedvezmények fenntartása, hosszabb távon viszont káros következményekkel jár.

Bár Obama választási ígéreteinek egyike éppen az adókedvezmények megnyirbálása volt, az elnöknek nem maradt választása, mert a republikánus szenátorok a múlt héten azzal fenyegették meg, hogy megbénítják a törvényhozói munkát.

AJÁNLOTT LINKEK:

Fejtörést okoz a költségvetési hiány (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik