Nagyvilág

Felére csökkentik a gyes idejét Romániában

Sürgősségi rendelettel fogadta el a román kormány az új gyereknevelési támogatási rendszert, amely szerint január 1-től megfelezik a gyermeknevelési szabadság időtartamát, így a kismamák a jelenleg érvényben lévő két év helyett csak egy évig kapják majd az állami támogatást.

A rendelet azonnal hatályba lép, mihelyt megjelenik a hivatalos közlönyben. Az új rendszer ugyanakkor nem vonatkozik azokra a kismamákra, akik már most gyereknevelési szabadságon vannak, ők az eddig érvényben volt kétéves időszakban végig kapják a juttatást. Azok járnak rosszabbul, akik majd ezután szülnek és maradnak otthon csecsemőikkel. Igaz, a juttatás havi összegét az előzetes tervekkel ellentétben, nem módosították.

A kismamák tehát jövedelmük függvényében továbbra is 600 lej (39 ezer forint) és 3400 lej (221 ezer forint) közötti támogatásban részesülnek havonta egy éven keresztül. Maradhatnak még otthon a második évben is, de az fizetetlen szabadságnak számít. Ugyanakkor az állam 500 lej (32 500 forint) értékű támogatásban részesíti azokat a kismamákat, akik még a két év lejárta előtt visszaállnak a munkába.

A kormány annak ellenére fogadta el ezt a döntést, hogy a román kormánykoalícióban alaposan megoszlottak a vélemények. A Demokrata Liberális Párttal (PD-L) együtt kormányzó Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), valamint a kormányt a parlamentben támogató független honatyák és a nemzeti kisebbségeket képviselő törvényhozók frakciója sem értett egyet a gyereknevelési szabadság időtartamának megfelezésével.

Olosz Gergely, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője kedden elégedetlenségét fejezte ki a kabinet döntése miatt, ugyanis szerinte a kormány “felülírta” a koalíción belül korábban született megállapodást, miszerint nem csökkentik felére a támogatás időtartamát. Bejelentette, hogy az RMDSZ törvényhozási frakciói kedden kora délután üléseznek a román parlament épületében, a megbeszélésen várhatóan Markó Béla, az RMDSZ elnöke is részt vesz.

A magyar szervezet számára azért kellemetlen ez a döntés, mert vezetői korábban leszögezték: nem értenek egyet újabb megszorító intézkedések bevezetésével, így a kisnyugdíjak újabb megadóztatását is határozottan ellenezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik