Nagyvilág

Orbán Viktort fogadta a pápa

Magánkihallgatáson fogadta a Vatikánban hétfő délelőtt Orbán Viktor miniszterelnököt XVI. Benedek pápa.

A miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára és Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője alkotta delegáció tizenegy óra előtt érkezett meg a Vatikánba.

Az apostoli paloták San Damaso-udvarán, a svájci gárdisták sorfala előtt, a miniszterelnököt a Pápai Ház prefektusa fogadta és a második emeletre kísérte. Innen a Raffaello festette lodzsákon a vatikáni nemesemberek vezették egészen a pápai könyvtárszobáig. Itt köszöntötte és fogott kezet XVI. Benedek pápa Orbán Viktorral, akit személyesen kísért könyvtárszobája íróasztaláig. A első szavakat a pápai íróasztalnál váltották: XVI. Benedek Magyarországról kérdezte a kormányfőt. A vatikáni protokoll szerint félórásra tervezett, négyszemközti magánkihallgatás néhány perccel tizenegy óra után kezdődött, angol nyelven, tolmács nélkül zajlott.

A miniszterelnök bemutatta az egyházfőnek a Vatikánba őt elkísérő családját is: feleségét Lévai Anikót és gyermekeiket. A miniszterelnök három magyar érmét ad át ajándékba a pápának, a katolikus egyházfő pedig az ő arcképét ábrázoló aranyérmet ajándékozott a magyar kormányfőnek.

A pápai könyvtárszobából Orbán Viktort a szentszéki államtitkárságra várták: megbeszélést folytatott Tarcisio Bertone bíboros államtitkárral, akivel áttekintette a vatikáni-magyar szerződés pontjait, és megállapodtak egy időtálló, távlatos szerződés előkészítéséről. A bíboros és a magyar miniszterelnök is elismerően nyilatkozott a magyar-vatikáni vegyesbizottság eddigi munkájáról. Orbán Viktor elmondta: kormánya kiemelkedő értéknek tekinti a hit- és vallásbéli meggyőződés szabad kifejezését, valamint az e meggyőződésen alapuló oktatási és nevelési munkát.

AJÁNLOTT LINKEK:

Orbán Viktor szerint sorsdöntő időszak következik (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik