Nagyvilág

Lezárulhat a Bettencourt-ügy

Bettencourt-ügyben a családi viszály: Európa leggazdagabb asszonyának, a L,Oréal kozmetikai cég legnagyobb részvényesének lánya hétfőn bejelentette, hogy eláll minden pereskedéstől.

Liliane Bettencourt-nak a lánya mostanig azzal vádolta anyja barátját, François-Marie Banier fotóművészt, hogy a 89 éves asszony szellemi leépülésével visszaélve egymilliárd eurónyi (285 milliárd forintnyi) értékű vagyont csalt ki tőle ajándékok és életbiztosítás formájában. Francoise Meyers-Bettencourt korábban anyja gyámság alá helyezését is kérte.

Olivier Metznernek, a Bettencourt-lány ügyvédjének a közlése szerint miután anya és lánya véget vetett a családi életüket teljesen megzavaró minden konfliktusuknak, Françoise Bettencourt-Meyers úgy döntött: nem pereskedik tovább. Cserébe a fotóművész, Liliane Bettencourt kérésének megfelelően, ígéretet tett néhány dologban – mondta az ügyvéd.

A családi pernek komoly gazdasági tétje is lett volna: amennyiben nem az asszony lánya, Francoise-Meyers Bettencourt, hanem a fotós barát örökli a vagyont, a L,Oréal igazgatótanácsában az alapító Bettencourt-család elveszti a többségi tulajdont, és ebben az esetben az egyik legnagyobb francia cég felett a svájci Nestlé veheti át az irányítást. A 17 milliárd euró értékűre becsült vagyon miatt az anya és lánya között 2007 óta folyó és egyre elmérgesedő jogi csatározás júniusban fordult politikai botrányba.

Az asszony elmeállapotát igazoló hangfelvételekből ugyanis az is kiderült, hogy a legjelentősebb franciaországi adózó feltehetően Nicolas Sarkozy mellett több kormánytag választási kampányát is illegális módon támogatta pénzügyileg, s a vagyona egy részét adóparadicsomokba mentette.

A tranzakciókról pedig a felvételek alapján az az Eric Woerth, akkoriban a nyugdíjreformért felelős munkaügyi miniszter is tudhatott, aki 2007 és 2010 között a pénzügyi tárcát vezette, és egyben a kormánypárt pénztárnokaként az asszony adományait is kezelte. Az összeférhetetlenség gyanúját az is erősítette, hogy Woerth felesége annál a vagyonkezelői cégnél állt alkalmazásban 2007 óta, amelyik az adómegkerülésért felelőssé tehető.

A felvételek kiszivárogtatását követően az államfő és minisztere is tagadott minden vádat, de Woerth először a pártpénztárnoki posztjáról köszönt le, majd a novemberi kormányátalakításkor a politikai életből is távozott. A családi viszály lezárása ugyanakkor nem jelenti az ügy politikai részének végét is, abban ugyanis még folyik a rendőrségi vizsgálat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik