Nagyvilág

Kriminális elemeket utasít ki Svájc

A svájciak 53 százaléka szavazott egy olyan törvényre, amely lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy azonnal kitoloncolják azt a külföldit, aki az ország területén bűncselekményt követ el - tudta meg a Die Presse.

Az osztrák napilap „szkizofrén magatartásnak” állítja be a döntést, melyre egyébként a jobboldali-populista Svájci Néppárt kezdeményezése alapján került sor.

A lap szerint, a törvény a már jó ideje érzékelhető társadalmi klímának felel meg, amely populista indulatokra és előítéletekre épít. Mégpedig arra, hogy: „Mi svájciak jobbak vagyunk, mint mások.”

Még furcsábbá teszi ezt a mentalitást, hogy nem csak azokkal szemben érvényesül ez a diszkrimináció, akiket „klasszikus” módon megkülönböztetnek, így a színes bőrűekkel vagy a kelet-európaiakkal, hanem ugyanúgy a németekkel vagy az osztrákokkal szemben is.

A Die Presse szerint furcsa fényt vet ez a svájci mentalitásra, mely egyrészt most távozásra utasítja ugyan a külföldi gyilkosokat, rablókat és drogdílereket, miközben tárt karokkal fogadja diktátorok csemetéit, sőt magukat a diktátorokat, továbbá maffiafőnököket és a szervezett bűnözés lovagjait, akiknek vagyona több mint kétséges forrásokból származott, de ezekkel szemben a svájci bankoknak nincs semmiféle fenntartásuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik