Nagyvilág

Elrettentő hadgyakorlatot kezdett Dél-Korea

A dél-koreai hadsereg újabb nagyszabású hadgyakorlatot kezdett hétfőn, elriasztandó Észak-Koreát egy újabb támadástól.

Az ötnapos, 29 különböző helyszínen megtartandó hadgyakorlat kiterjed azokra a Sárga-tengeren lévő szigetekre is, amelyek a két Koreát elválasztó fegyverszüneti vonal tengeri szakasza mentén helyezkednek el. Az e térségben fekvő öt sziget védelmét Dél-Korea katonák átcsoportosításával és rakétavetők telepítésével megerősítette. E szigetek egyike Jonpjong, ahol november 23-án az észak-koreai tüzérség támadásában négyen meghaltak.

A szöuli vezérkar tájékoztatása szerint éles lőgyakorlatokat tartanak hadihajók és tüzérségi alakulatok részvételével. A Sárga-tenger mellett a Japán-tengeren és a dél-koreai Puszan város kikötőjének övezetében is lesznek gyakorlatozások, de Jonpjong és környéke kimarad a műveletekből.

Észak-Korea nem ismeri el a Sárga-tengeren kijelölt demarkációs vonalat, és vasárnap éles hangon követelte Szöultól, hogy fújja le az oda tervezett tüzérségi lőgyakorlatot. Megfigyelők nem zárják ki, hogy újabb incidensekre kerül sor a két ország között.

A Sárga-tengeren november 29-én kezdődött négynapos közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatot, amelyet Phenjan provokációnak minősített, és válaszul föld-föld rakétákat helyezett kilövőállásba a tenger térségében, föld-levegő rakétáit pedig előretolta a dél-koreai határ közelébe. Szöul újabb közös hadgyakorlatot tart Washingtonnal decemberben vagy 2011 elején.

AJÁNLOTT LINKEK:

Újabb támadástól tartanak Dél-Koreában (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik