Nagyvilág

WikiLeaks-botrány: Csalódtak az osztrák külpolitikában az amerikai diplomaták

Az osztrák kancellárnak és a védelmi miniszternek a külpolitikával szembeni közönyt róttak fel amerikai diplomaták, a külügyminiszternek azt, hogy a gazdasági érdekekre összpontosít.

A Spiegel német magazin diplomáciai táviratokra hivatkozó írásából előzetesen részleteket közöltek az interneten. A cikk szerint a diplomaták többször is úgy fejezték ki magukat, hogy “rendkívül csalódottak”, “frusztráltak” osztrák tárgyalópartnereik miatt illetve hogy azok “aggodalmat okoznak”.

Werner Faymann kancellár hivatala Ausztria szuverenitására hivatkozva hárította el a bírálatot, Norbert Darabos védelmi miniszter magyarázatot vár az amerikai nagykövettől.

A tekintélyes német hetilap 1700 titkos jelentés tartalmából szemezget. Ezek egyik megállapítása szerint összességében “szakadék tátong” aközött a kép között, amit Ausztria saját, a világban betöltött szerepéről alkot, valamint a tényleges, “egyre szerényebb teljesítménye” között. A kancellárról “világossá vált, hogy személy szerint nem érdekli a külpolitika”. Michael Spindelegger külügyminiszter “messzemenően arra összpontosít, hogy az osztrák gazdaság előretörését támogassa”. A védelmi miniszter “nem érdeklődik a kül- és a nemzetközi biztonságpolitika iránt”, emellett “nyíltan elutasító a tervekkel szemben, hogy az osztrák katonákat veszélyes külföldi bevetésre küldjék”.

Mint arról az osztrák sajtó beszámolt, a Der Spiegel megállapítása szerint konfliktusterületek is körvonalazódnak a táviratokból, mint például Ausztria vonakodása volt guantánamói foglyok befogadásától. Itt említi meg a cikk azt is, hogy a táviratokban többször is foglalkoznak az OMV-vel, a Steyr-Mannlicher fegyvergyártó vállalattal és a Raiffeisen bankkal. Egy táviratban két Raiffeisen-igazgatónak a Roszukrenergo orosz-ukrán vegyes vállalat egy amerikai részről korrupciógyanúsnak tartott üzletkötésével kapcsolatos kezességvállalását bírálták. “Nehéz nem azt feltételezni, hogy a kezességvállalás egyszerűen csak fügefalevél egy ízléstelen üzlethez” – idézte a dokumentumot a Der Spiegel.

Werner Faymann kancellár hivatala hangsúlyozta, hogy a semleges Ausztria szuverén módon hozza meg döntéseit, “nem pedig más ország érdekeit követve”. Hozzátették, hogy a cikkben említett iratok tartalmáról azok teljes ismerete nélkül nem nyilatkoznak. “Egyes diplomaták véleményéről” lehet szó, a mérvadó kapcsolatokat ezzel szemben az amerikai és az osztrák kormánytagok köztiek jelentik, azok pedig “részben nagyon intenzívek” – jelentették ki.

Norbert Darabos védelmi miniszter kijelentette, hogy “nagyon meglepődött és csodálkozik” a jelentéseken, és hogy magyarázatot vár az amerikai nagykövettől. Szóvivője, Stefan Hirsch közölte, hogy az állítással ellentétben a miniszter nagyon fontosnak tartja a nemzetközi katonai missziókat. Rámutatott, hogy az osztrák gazdasági válságkezelő csomag ellenére Darabos 1500 fős szinten tartotta a külföldi missziókban részt vevő osztrák katonák számát, a bosznia-hercegovinai kontingenst megduplázták minisztersége alatt. A szóvivő hangsúlyozta azt is, hogy Darabos nevéhez fűződik az osztrák katonák részvétele a csádi békefenntartásban, s hogy ezt a küldetést a tárca veszélyesnek tartja. A szóvivő elképzelhetőnek tartja, hogy a bírálat a korábbi amerikai rakétavédelmi terveknek és az osztrák katonák Afganisztánba küldésének az elutasításával függ össze.

AJÁNLOTT LINK:

Diplomaten mosern über Österreichs Politiker (www.spiegel.de)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik