Nagyvilág

Új pártot alapít Erdélyben Tőkés László

Erdélyi Magyar Néppárt néven új politikai erőt alapít a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács - döntött a szervezet küldöttgyűlése vasárnap.

Székelyudvarhelyen tartotta Országos Küldöttgyűlését az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), amely Erdélyi Magyar Néppárt (EMN) néven új politikai erő alapítását határozta el – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Tőkés László európai parlamenti képviselő sajtóirodája. Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, az EMNT elnöke arról beszélt, hogy hatalmas a kiábrándultság az erdélyi magyarság körében, a sorozatos szavazatvesztések mutatják, hogy egyesek egyenesen apolitikussá váltak. Le kell mosni a gyalázatot, amit az elmúlt években rákentek a felelősség nélküli politikusok, hogy újból legyen jó magyarnak lenni – mondta Tőkés. A megtisztuláshoz viszont szükséges az elszámoltatás határon átnyúló módon, illetve az átvilágítás is, hogy végérvényesen megszabadulhassanak a kommunista múlt zárványaitól.

Politikai irányváltásra van szükség – mondta az EP-alelnök. Az érdekképviseletet kisajátítani akaró Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) gazdaságpolitikája a “gyurcsányi szinten” rekedt, a válságra hivatkozva cselekvően asszisztál a bukaresti kormány népnyúzó intézkedéseihez – fogalmazott Tőkés. Indokolásuk szerint az elmúlt húsz esztendő kevéssé vitte őket közelebb az erdélyi magyarság stratégiai céljainak megvalósításához, mert a közösségük politikai képviseletét eddig ellátó szervezetek egyike sem töltötte be kellő módon az erdélyi magyarság önrendelkezésének kivívását célzó, elsőrendű hivatását és feladatát.

Az EMN-nek az elfogadott határozat értelmében olyan befogadó gyűjtőpártnak kell lennie, amelyben minden, az említett értékeket magáénak valló, közösségi szerepvállalása során nem kompromittálódott, az erdélyi és az egész Kárpát-medencei magyarság sorsa iránt elkötelezett magyarnak meg kell találnia a helyét, függetlenül attól, hogy korábban melyik magyar szervezet keretében tevékenykedett. A szervezet az Európai Néppárt nemzeti leágazása lehetne – hangsúlyozta Tőkés.

A pártalapítás kapcsán kisebb vita alakult ki, mert bár abban egyetértettek, hogy szükség van hiteles, valóban az autonómia iránt elkötelezett politikai pártra, egyesek az időzítést nem tartották alkalmasnak, mások pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy óriási munka egy párt bejegyzése Romániában. Végezetül nyolc tartózkodás mellett a Küldöttgyűlés elfogadta a pártalapítást szorgalmazó határozatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik