Nagyvilág

A lábbilincsben bíznak az osztrákok

A zsúfolt börtönök tehermentesítését várja az elektronikus lábbilincsek alkalmazásától az osztrák igazságügy-minisztérium - hangzott el az osztrák közszolgálati rádióban (ORF).

A börtönök kihasználtsága közel százszázalékos, de olyan büntetés-végrehajtási intézetek is vannak Ausztriában, amelyek túlzsúfoltak. A minisztérium a szeptember óta, vizsgálati fogság vagy legfeljebb egy évig terjedő jogerős börtönbüntetés esetében kérelmezhető elektronikusan ellenőrzött házi őrizettől reméli a helyzet javulását.

Jelenleg a kilencezer férőhely mintegy 96,5 százaléka, vagyis nyolcezer-nyolcszáz “foglalt” a börtönökben. Az elmúlt három hónapban közel hetvenen kaptak lábbilincset elzárás helyett, de a minisztérium 300-500 esetben akarja alkalmazni az új eszközt.

Az elektronikus házi őrizet bevezetését vita előzte meg Ausztriában. Egyes szakértők kétségbe vonták, hogy alkalmas-e a vizsgálati fogság felváltására, hiszen azt szökés veszélye esetén rendelik el. A szabályozás szerint a hatóságok minden egyes esetet egyénileg bírálnak el, szexuális bűncselekmény esetén külön szakvélemény alapján döntenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik