Nagyvilág

Irán saját nyersuránt termelt ki

Irán első ízben olyan koncentrációjú nyersuránt termelt ki, amely alapanyagul szolgál a dúsított urán gyártásához - közölte Ali Akbar Szálehi, az iráni atomprogram vezetője.

A technológiai folyamat során az angolul yellowcake – sárga sütemény – néven emlegetett urániumoxidot előbb gázzá alakítják, majd azt centrifugálva dúsítják az atomerőművekben használható fokozatú urániummá. Irán eddig ezt a nyersanyagot külföldről szerezte be.

A bejelentés alátámasztja, hogy Irán eltökélten fejleszti a nukleáris üzemanyag előállítását célzó programját.

Szálehi beszámolója szerint az első szállítmány már megérkezett az iszfaháni atomlétesítménybe, ahol a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség felügyelete alatt megkezdik feldolgozását.

Az iráni atomprogram vezetője szerint a Nyugat korábban azt remélte, hogy Iránnak nehézségei vannak a dúsított urán előállításához szükséges nyersanyag beszerzésében.

Irán egy nappal azelőtt számolt be a nukleáris programjában jelentős mérföldkőnek számító fejleményről, hogy Genfben felújítják a hatok – az ENSZ öt tagállama és Németország – valamint a közte folyó tárgyalásokat.

Irán váltig állítja, hogy atomprogramja békés célokat szolgált, de a Nyugat attól tart, hogy az ázsiai ország valójában nukleáris fegyvere előállítására törekszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik