Nagyvilág

Assange ügyvédje szerint politikai indíttatású a hajtóvadászat védence ellen

Politikai indíttatásúnak tartja a védence elleni hajtóvadászatot a Wikileaks internetes portál körözött alapítójának, Julina Assange-nek az ügyvédje.

Mark Stephens a BBC-nek vasárnap adott interjúban úgy fogalmazott, hogy “aggasztják az ügy háttérében meghúzódó, szemlátomást politikai indítékok”. Az ügyvéd szerint Assange számos alkalommal megpróbált kapcsolatba lépni az ügyben eljáró ügyésszel, de hasztalan.

Svédország kérésére pénteken új nemzetközi letartóztatási parancsot adott ki az Intepol Assange ellen nemi erőszak, továbbá szexuális zaklatás elkövetésének gyanújával. Néhány nappal előtte a titkos iratok közzétételére “szakosodott” Wikileaks több százezer bizalmas amerikai diplomáciai iratot hozott nyilvánosságra több tekintélyes napilap közvetítésével. Az egy hete folyamatosan megjelenő dokumentumok bepillantást nyújtanak az Egyesült Államok és szövetségesei külpolitikájába, a diplomáciai kulisszák mögé, ami elsősorban Washingtont érinti kellemetlenül.

Mark Stephens attól tart, hogy mihelyt védence a svéd hatóságok kezére kerül, kiadják az Egyesült Államoknak. Hogy alátámassza állítását, Stephens felhívta a figyelmet Washington és Stockholm múltbeli kapcsolataira, arra, hogy svéd “eszközöket” használtak a terroristagyanús személyeket szállító titkos CIA-járatok lebonyolításához a szeptember 11-i merényletek után.

“Harcias nyilatkozatok érkeznek az Egyesült Államokból (Assange címére)” – mondta az ügyvéd. Vélhetően arra utalt, hogy Robert Gibbs fehér házi szóvivő a minap “bűnözőnek” nevezte a Wikileakset és a kiszivárogtatásokban közreműködő személyeket. Gibbs szerint a bizalmas dokumentumok közzététele súlyos törvénysértéssel ér fel, és komoly veszélyt jelent azokra nézve, akik alakítják és segítik az amerikai külpolitikát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik