Nagyvilág

Újrakezdték a munkát a spanyol légiirányítók

Újra felvették a munkát, a munkabeszüntetésbe kezdett spanyol légiirányítók, miután a kormány szükségállapotot vezetett be, és börtönnel fenyegették meg az engedély nélküli sztrájkolókat.

Miután mindenki újra felvette a munkát, szombat délutánra ismét helyreállt a légi közlekedés az ország légterének több mint felében – jelentette be a spanyol repülőtereket és a légi irányítást üzemeltető AENA. Spanyolországban szombat délelőtt szinte teljesen leállt a légiközlekedés, annak ellenére, hogy a vadsztrájba kezdett polgári légiirányítókat a hadsereg szakemberei váltották fel.

A légiirányítók péntek délután kezdtek el tömegesen beteget jelenteni, és estére már nagyjából kilencven százalékuk nem dolgozott. Vadsztrájkjuk nagyjából negyedmillió utast érintett, egy ötnapos hosszú hétvége kezdetekor. Spanyolországban ugyanis a hétfő és szerda munkaszüneti nap, ezért sokan keddre szabadságot vettek ki.

Bár a spanyol kormány péntek este a hadsereg irányítása alá helyezte a polgári légiirányítást, szombat délelőtt egyetlen gép sem szállt fel a spanyol repülőtereken. Egyedül a madridi nemzetközi repülőtérre érkeztek transzatlanti járatok – közölte a spanyol repülőtereket üzemelő társaság.

Az engedély nélküli sztrájk miatt szükségállapotot hirdetett ki a spanyol kormány szombaton délben. A döntéssel együtt a kabinet belügyminisztere, Perez Rubalcaba bejelentette, hogy ezentúl a légiirányítókra a katonai törvények vonatkoznak. Ha nem kezdik meg újra a munkát, a haditörvények alapján a parancs megtagadása miatt gyorsított eljárásokban több éves börtönbüntetésekre ítélhetik őket.

A légiirányítók azután jelentettek tömegesen beteget, hogy a spanyol kormány elfogadta a repülőterek működését megváltoztató intézkedéseket. A légiirányítók a spanyol repülőtereket irányító hatóság, valamint az egyes repülőterek részleges privatizációja, valamint a munkaórák új kiszámítási módja miatt döntöttek a munkabeszüntetés mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik