Nagyvilág

A sereg lepte el a repteret

A hadsereg egységei vették át a forgalom irányítását hajnalban a legnagyobb spanyolországi repülőtereken, mivel a légiirányítók túlnyomó többsége beteget jelentett, de valójában sztrájkolt. Emiatt ezrek várakoztak anélkül, hogy tudták volna mi zajlik - tudósít a BBC.

A sztrájk miatt a légügyi hatóságok már korábban bezárták Madrid, és más városok repülőterét, például a Baleári-szigeteken Palma de Mallorca, Ibiza és Menorca repülőterét is. Az egyik legnagyobb spanyol légitársaság, az Iberia péntek este
közölte: legalább szombat délig valamennyi madridi járatát
törölte.

Ennek valójában az az oka, hogy hosszú ideje tárgyalnak a bérekről, a munkakörülményekről és a juttatásokról, azonban nem jutnak egyeszségre.

A sereg lepte el a repteret 1

A repülőtereken kialakult drámai helyzet enyhítése érdekében döntött úgy a kormány, hogy a hadseregre bízza a repülőterek irányítását az egész országban. Perez Rubalcaba miniszterelnök-helyettes pedig azt mondta: a védelmi minisztérium, elsősorban a vezérkari főnök hoz majd meg minden döntést erről, majd példa nélküli intézkedést hozott: szükségállapotot hirdetett országában.

Ez alapján, az ellenőrök kötelesek felvenni a munkát és ha nem teszik, a katonai büntetőtörvénykönyv alapján kerülnek vád alá, ami börtönbüntetést vonhat maga után.
A sereg lepte el a repteret 1

Azt egyelőre nem tudni, hogy a repülőtereket mikor nyitják meg újra, de Rubalcaba állítása szerint vasárnap erre sor kerülhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik