Nagyvilág

A hadsereg irányítja a spanyol repülőtereket

Az országban rendkívüli állapot életbe léptetését tervezik.

Drámai helyzet alakult ki szombat hajnalra a spanyolországi repülőtereken, ahol hadsereg egységei vették át a forgalom irányítását, mivel a légiirányítók túlnyomó többsége beteget jelentve spontán sztrájkba lépett. Az országban rendkívüli állapot életbe léptetését tervezik.

A kormány hadat üzent a sztrájkolóknak. José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök hajnali nyilatkozatában a sztrájkoló légiirányítókat letartóztatással fenyegette meg, ha szombat reggelig nem veszik fel a munkát. A miniszterelnök kora reggelre rendkívüli ülésre hívta össze a kabinetet.

Egyidejűleg Alfredo Pérez Rubalcaba belügyminiszter bejelentette: szombaton délelőtt évtizedek óta először ismét rendkívüli állapotot léptetnek életbe, ha a repülőtereken kialakult válságos helyzet addig nem normalizálódik. Ez lehetővé tenné, hogy a sztrájkoló repülésirányítókat azonnal letartóztassák, sőt akár több éves börtönre ítélhetik őket. Az ügyészség máris vizsgálatot indított ellenük, a rendőrség pedig megkezdte személyi adataik összegyűjtését.

A légiirányítók pénteken kezdődött, előre be nem jelentett sztrájkja miatt a légügyi hatóságok már korábban bezárták Madrid, Barcelona, valamint több más város repülőterét, és bezárt a Baleári-szigeteken Palma de Mallorca, Ibiza és Menorca, továbbá a Kanári-szigetek repülőtere is. A hatóságok közlése szerint legkevesebb 330 ezer utast sújtott a sztrájk, azaz ennyien kényszerültek rendkívüli várakozásra. Péntek hajnalig mintegy 2000 járat esett ki. A mallorcai repülőtéren több ezer utas ülősztrájkkal tiltakozott a kényszerű veszteglés ellen, és szinte mindenütt a légiirányítók elbocsátását követelték.

A repülőtereken kialakult drámai helyzet enyhítése érdekében döntött úgy hajnalban a kormány, hogy a hadseregre bízza a repülőterek irányítását az egész országban. A belügyminiszter – aki egyben a miniszterelnök-helyettes is – közölte: a hadsereg több repülőtér irányítótornyában átvette a “hatalmat”. Bejelentése szerint a védelmi minisztérium, elsősorban a vezérkari főnök hoz majd meg minden döntést a repülőterek működtetése, a forgalom irányítása, illetve ellenőrzése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik