Nagyvilág

Szöul bombázni fog, ha Észak-Korea támad

Szöul légi ereje bombázni fogja Phenjant, ha Észak-Korea a november 23-i támadáshoz hasonló akciót kezdeményez – értesült az Associated Press hírügynökség.

A kemény szavak Ri Mjun Bak dél-koreai elnök védelmi miniszter-jelöltjétől, Kim Kwan Dzsintől származtak azt követően, hogy a dél-koreai kormány jelentős belpolitikai kritikát szenvedett el a Jongpjpong-sziget ágyázása kortanúsított „puhány” fellépése kapcsán. Kim Kwan Dzsin parlamenti beiktatása során szögezte le, hogy Phenjan újabb agressziója légitámadást idézne elő.

Kim Kwan Dzsin azon véleményének adott hangot, hogy Észak-Korea gyenge gazdasági állapota és a november 23-i Jongpjong-szigeten kialakult tűzpárbajban négy dél-koreai veszítette éltét, és 18-an megsérültek. Az incidenst követően benyújtotta lemondását Kim Tae-young védelmi miniszter. Ri Mjong Bak új jelöltjének parlamenti meghallgatása pusztán formalitás volt, a törvényhozásnak ugyanis nincs lehetősége megvétózni az elnök jelöltjének személyét.

Dél-Korea hétfőn tanácskozik a koreai helyzetről az Amerikai Egyesült Államokkal és Japánnal Wasingtonban. Peking – amely csütörtökön kiállt a kínai-észak-koreai kapcsolatok megerősítése mellett- nem nézi jó szemmel a hármak közös akciót. Szerdán fejeződött be egy négynapos dél-koreai-amerikai hadgyakorlat, Szöul azonban máris újabb katonai gyakorlatot szervez. Eközben egy japán-amerikai hadgyakorlat is elkezdődött a Japán-tengeren, amelyre első alkalommal hívtak meg dél-koreai megfigyelőket.

AJÁNLOTT LINKEK:

Dél-Korea szakított békéltető politikájával (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik