Nagyvilág

Kémrepülőkről vitatkozott Washington és London

London saját jó hírét féltette az amerikai kémrepülők miatt - derül ki a WikiLeaks által közzétett egyik titkos táviratból, amit 2008-ban küldött Washingtonba a londoni amerikai nagykövetség.

Brit tisztségviselők arról panaszkodtak amerikai diplomatáknak, hogy azok az amerikai kémrepülőgépek, amelyek a szigetország külföldi légi bázisait használják, e tevékenységükkel esetleg Londont is az emberi jogok megsértésének gyanújába keverik.

A diplomáciai sürgöny szerint London elsősorban attól tartott, hogy az ilyen légi utak során megszerzett információk alapján letartóztatottakat esetleg megkínozzák. Ezért azt kérték a britek, hogy a jövőben csak a jóváhagyásukkal vegyék igénybe bázisaikat ezek a titkos járatok.

Válaszképp Washington igyekezett eloszlatni a britek aggodalmát, és azt vetette a szemükre, hogy félelmeikkel csak akadályozzák a terrorizmus ellen tett közös erőfeszítéseket.

A vita középpontjában azok a kémrepülők álltak, amelyek a ciprusi brit légitámaszpontról indulva Törökország, Észak-Irak és Libanon felett repültek.

AJÁNLOTT LINKEK:

Brit katonákat is kínoztak Irakban (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik