Nagyvilág

Tombol a tél

Csütörtökön sem enyhült a zord időjárás Európában, sok helyen káosz uralkodik a közlekedésben. Összesen huszonhat ember fagyott halálra Csehországban, Lengyelországban és Litvániában.

Csehországban csütörtökre virradóra mintegy 15-30 centiméter hó hullott, ami országszerte hatalmas közlekedési gondokat okozott. Prágában éjjel hét órára lezárták a Ruzyne nemzetközi repülőteret, s az első gépeket csak öt óra után engedték felszállni, illetve fogadták. A leállás miatt több tucatnyi járat nem indult, utasok százai rekedtek a repülőtéren. A balesetek és az elakadt kamionok miatt több órára szünetelt a forgalom a D1-es (Prága-Brünn), a D5-ös (Prága-Plzen-német határ) és a D8-as (Prága-Drezda) autópályán.

Felvásárlási láz Nagy Britanniában

Romániában továbbra is nehezítették a közúti, vasúti és légi közlekedést a zord téli időjárási viszonyok, sok légi és vasúti járatot kellett törölni, s az utazni kívánóknak hosszú késésekkel kellett számolniuk. A Brassó, Kolozsvár és Jászvásár (Iasi) környéki területeken sok helyen azért bénult meg a vasúti forgalom, mert fatörzsek százai dőltek a sínekre. Az ónos eső miatt a Bukarest-Konstanca és a Bukarest-Pitesti autópályán is dugók keletkeztek, de Erdély bizonyos részein sem volt sokkal jobb a helyzet: Beszterce-Naszód megyében több útszakaszon is jégpáncél alakult ki, négy hegyvidéki településen pedig áramkimaradások voltak, miután a rájuk rakódott jégréteg miatt több villamosvezeték is elszakadt.

Jórészt megbénult a közlekedés csütörtökre Nagy-Britannia jelentős részén a folytatódó havazás és a sarkvidéki hideg miatt. A behavazott országutakat elhagyott járművek ezrei torlaszolják el, több helyen – így Londonban is – felvásárlás kezdődött, és legalább egy újabb teljes napra zárva marad a második legnagyobb brit repülőtér, a londoni Gatwick, ahol az összes többi járattal együtt a három budapestit is megint törölték.
Délelőttre Londont is elborította a hó, gyakorlatilag megbénítva a brit főváros közlekedését. A naponta 3,5 millió utast szállító, 400 kilométeres metróhálózat – amelynek jelentős része a felszínen fut – komoly fennakadásokkal működött, csakúgy, mint az ingázókat szállító elővárosi vasúti rendszer. Csütörtökön a Londont a kontinenssel összekötő, 300 kilométeres sebességgel közlekedő Eurostar szupervonatok brüsszeli járatainak felét törölték, a menetrendben szereplő 17 párizsi Eurostar-járat közül pedig hét nem indul a nap folyamán.

Skócia nagy részét, valamint Anglia északi és keleti vidékeit csütörtökön egyméteres hó borította. A kemény fagy is folytatódik: csütörtökre virradóra mínusz 15-20 fokos hőmérsékleti mélypontokat mértek a magasabban fekvő helyeken, de a nagyvárosokban sem volt sokkal melegebb.

Hó alatt Németország

Az éjjel kezdődött újabb erős havazás elsősorban Németország keleti és déli részén okozott komoly fennakadásokat csütörtökön a közlekedésben. Berlinben délre mintegy 10-12 centiméter vastag hó fedte az utakat, a hókotró járművek folyamatosan takarítják ugyan az úttestet, de a munka jobbára sziszifuszi: délben változatlan erősséggel havazott. Az országutakon és autópályákon sem jobb a helyzet. Elsősorban Bajorország, Szászország, Szász-Anhalt és Türingia útjain nehéz a haladás. Noha hétfő óta kötelező a téli gumik használata, számos jármű akadt el a hóban, vagy csúszott árokba. A balesetek miatt a rendőrség több helyen kénytelen volt lezárni egyes pályaszakaszokat.

A vasúti közlekedés is megszenvedi a hidegfront betörését. A lipcsei pályaudvaron – Közép-Európa legnagyobb vasútállomásán – reggel szinte minden vonat késéssel érkezett, illetve indult. Az erős havazás miatt számos légi járatot kellett törölni a frankfurti és a müncheni repülőtéren.

Hókáosz Európában - KÉPGALÉRIA

Hókáosz Európában – KÉPGALÉRIA

Franciaországban a légi, a vasúti és a közúti közlekedésben egyaránt hatalmas fennakadásokat okozott a két napja tartó folyamatos havazás. Csütörtökre a nyugati országrészt és a főváros környékét is elérte a havazás. Egyes helyeken egy nap alatt 20 centiméter hó hullott. A jegesedés és a hóesés miatt sok helyütt járhatatlan utakon több száz autós szorult a gépkocsijába, vagy kénytelen volt az éjszakát az autópályákhoz közeli települések önkormányzatain illetve iskoláiban kialakított átmeneti szállások egyikén tölteni.

Megbénult Franciaország és Belgium

A reggeli órákban is még több száz kamion vesztegelt Bretagne, illetve Normandia út menti pihenőhelyein, mert a jeges utakon egyelőre nem lehet közlekedni. A folyamatos havazás miatt a belföldi szuperexpresszek (TGV) negyede nem közeledett csütörtökön Párizs és az ország délkeleti része között.

Csütörtök reggel hatalmas közlekedési káoszba süllyedt Belgium az előző este kezdődött havazás miatt. Az autópályákon és az országutakon összesen mintegy 300 kilométeren voltak súlyos forgalmi fennakadások, mivel csak a legfontosabb útszakaszokat tudták részlegesen megtisztítani. Erősen lelassult a forgalom a Németország felől Brüsszelbe igyekvők által leginkább használt E40-es autópályán. Tekintettel arra, hogy az elkövetkező napokban kemény fagyok várhatók Belgiumban, továbbra is számítani kell havas, jeges útszakaszokra.

A brüsszeli repülőtér szerdán még csak a járatok szórványos késéséről számolt be, csütörtök reggel azonban már sok érkező járatot töröltek, illetve későnek jeleztek. Az induló járatok közt ennél kevesebb volt a késés, illetve törlés jelzése a repülőtér honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik