Nagyvilág

Rekordösszegű kártérítés szexuális zaklatásért

Egy 80 éves volt papnak 27 millió dollárt kell fizetnie. Korábban 60 napi börtönnel megúszta.

Harminc millió dollár kártérítést ítélt meg az amerikai Delaware állam egyik bírósága egy férfinak, akit egy pap évtizedekkel ezelőtt állítólag szexuálisan zaklatott. A Baltimore-i bíróság – szakértők szerint – “történelmi” ítéletet hozott. Az Egyesült Államokban ugyanis eddig még soha nem ítéltek meg szexuális bűncselekmény áldozatának ilyen hatalmas kártérítést.

A panaszos a bíróság előtt azt vallotta, hogy még a hatvanas években – amikor fiatal gyermek volt – egy pap sorozatosan szexuális bűncselekményt követett el vele szemben. A bíróság nemcsak az elkövetőt, hanem a wilmingtoni egyházi közösséget is elmarasztalta, amelynek 3 millió dollárral kell kivennie részét a 30 millióból.

A büntetés oroszlánrészét, a fennmaradó 27 milliót a ma 80 éves volt papnak kellene kifizetnie, akit a bíróság bűnösnek talált szexuális visszaélések elkövetésében. Francis DeLuca már “visszaesőnek” számít. 2008-ban még egyházközösségéből is kizárták, miután többször is szexuálisan zaklatta 18 esztendős unokaöccsét. Akkor 60 napi, letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik