Nagyvilág

Tömeges őrizetbe vétel a brit diáktüntetéseken

Szerdáig összesen 153 diákot vettek őrizetbe Londonban az egyetemi tandíjak felső határának emelése elleni, gyakran erőszakba torkolló előző napi demonstrációk nyomán.

Ez volt rövid időn belül a harmadik diákmegmozdulás a tervezett intézkedés ellen. A tiltakozás egyre inkább országos méreteket ölt: Londonon kívül diáktüntetések voltak kedden és szerdán Leedsben, Sheffieldben, Edinburghban, Liverpoolban, Belfastban, Brightonban, Manchesterben és Bristolban is.

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció az általános költségvetési megszorítások részeként az állami felsőoktatás támogatását is jelentősen lefaragja, és lehetővé akarja tenni, hogy az angliai egyetemek a jelenlegi 3290 fontról (egymillió forintról) kilencezer fontra (csaknem 3 millió forintra) emeljék az éves tandíj felső határát.

A terv ellen a múlt héten, és két héttel ezelőtt is már tömeges, gyakran szintén erőszakcselekményekkel kísért diáktiltakozások voltak Londonban és más brit nagyvárosokban.

Az állami egyetemek tandíját Angliában nem a tanulmányok ideje alatt kell kifizetni, hanem utólag kell törleszteni, de csak akkor, ha a végzett diplomásoknak már állásuk van, és éves jövedelmük eléri a brit alkalmazotti átlagfizetésnek megfelelő 21 ezer fontot (6,7 millió forint).

AJÁNLOTT LINKEK:

Boldogság-index mérné a brit jóléti rendszer hatékonyságát (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik