Nagyvilág

Sárgulnak az irigységtől az európai diplomaták

Egyes európai diplomaták sárgulnak az irigységtől a kiszivárgott amerikai diplomáciai sürgönyök minősége láttán - adta hírül az EU Observer.

Egy neve elhallgatását kérő uniós tisztviselő a hírportálnak bevallotta: az Európai Unió jelentései a nyomába sem érnek a nyilvánosságra került amerikai dokumentumok minőségének, amelyek meglátása szerint egyszerre tömörek, pikírtek és szinte irodalmiak.

Mint mondta: az európai diplomáciai jelentések ezzel szemben hihetetlenül hosszúak, hivatalos nyelvezetet használnak, és a hierarchikus rendszer nem teszi lehetővé, hogy a szerzők kifejtsék véleményüket. Az amerikai dokumentumok új viszonyítási alapot jelentenek a diplomáciai jelentések terén – tette hozzá a név nélkül nyilatkozó tisztviselő.

A WikiLeaks titkos kormányzati iratok kiszivárogtatásával foglalkozó portál több mint 250 ezer amerikai külügyminisztériumi üzenetet szivárogtatott ki a héten, amelyben az amerikai diplomaták kendőzetlenül írják le gyakran sértő véleményüket a világ vezető politikusairól.

AJÁNLOTT LINKEK:

WikiLeaks: Sárba tiport emberi jogok (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik