Külföld

FAZ: szenzációs az új szja-kulcs

admin
admin

2010. 12. 01. 11:13

Orbán nyughatatlansága címmel közölt írást a Frankfurter Allgemeine Zeitung a magyar kormány gazdaságpolitikai intézkedéseiről, melyben szenzációs intézkedésekről esik szó.

Reinhard Olt, a konzervatív újság bécsi tudósítója számos idézettel támasztja alá Orbán Viktornak azon célját, hogy kivezesse az országot az adósságcsapdából.

“A csapdából kivezető ajtó megnyitásához egy év áll a kormány rendelkezésére, és 2015-ig a GDP 70 százaléka alá csökkenhet az államadósság mértéke” – idézte Olt a miniszterelnököt.

“Jövőre máris csökken a költségvetés hiánya, köszönhetően a pénzügyi szektorra, valamint a konszernekre és kereskedelmi üzletláncokra kivetett rendkívüli adóknak. Orbán ezáltal akarta elkerülni a bérből és fizetésből élőkre nehezedő anyagi terhek növelését, ami egyik választási ígérete volt” – mutat rá a cikk.

A német tudósító “szenzációsnak” nevezi a január 1-jétől hatályba lépő 16 százalékos szja-kulcsot, amivel egyidejűleg 10 százalékra mérséklődik a társasági adó. “Az Orbán-kormány így akarja mozgósítani a gazdasági erőket és ösztönözni a gazdaság növekedését” – írja a FAZ bécsi tudósítója.

A továbbiakban rámutat: a bank- és a válságadóval az Orbán-kormány befolyásos vállalatokat sújt: bankokat, biztosítókat, energiakonszerneket, távközlési cégeket, kereskedelmi láncokat. Ezek a múltban megengedhették maguknak, hogy befolyásolják a politikai döntéseket, természetesen azzal a szándékkal, hogy megkíméljék magukat azok következményeitől. Multinacionális cégeknek több ízben sikerült megfúrniuk politikai döntéseket.

Olt végezetül a Budapester Zeitungban nemrég megjelent elemzésből idéz. Eszerint Orbán célja nem csupán a vállalatok megfejése, hogy ezáltal növelje az állam bevételeit. “A kormányfő sokkal inkább paradigmaváltásra törekszik: szakítani akar azzal a kormányzati gyakorlattal, amelynek értelmében a politikának úgy kell táncolnia, ahogy a gazdaság fütyül. Úgy tűnik, Orbán arra a következtetésre jutott, hogy nem célravezető a különböző érdekeket hosszadalmas tárgyalások útján közös nevezőre hozni” – írja a cikk.

“A szocialista-liberális kormányok politikája annak idején nagyjából félévente változott. Orbán viszont a jelek szerint úgy véli, hogy hatékony kormányzás csak az állami hatalom kiterjesztése révén lehetséges. A gyors egymásutánban hozott döntésekkel a kormány csakugyan két legyet üt egy csapásra ” – állapítja meg Olt.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.