Nagyvilág

Erdogan: becsületsértők az amerikai diplomaták

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök becsületsértéssel vádolt szerdán egyes amerikai diplomatákat a WikiLeaks oknyomozó honlap kiszivárogtatásai kapcsán.

Az amerikai diplomácia életéből vett titkos dokumentumok szerint az Egyesült Államok és NATO-szövetségesének viszonya bonyolult és nehézkes, Erdogant pedig egy iszlamista kormány élén álló, Izraelt gyűlölő, tekintélyelvű emberként írták le. Amerikai követek kételkednek Törökország nyugati irányultságában, és többször összeütközésbe keveredtek már Ankarával az iráni atomprogram ürügyén.

Erdogan szerint Washingtonnak felelősségre kellene vonnia diplomatáit. A kormányfő azt állította, hogy a nyilvánosságra hozott dokumentumok pontatlan információkat és hazugságokat is tartalmaznak.

Török tisztségviselők szerint a kiszivárogtatott információk nem lesznek komolyabb hatással a török-amerikai kapcsolatokra, sőt, Abdullah Gül elnök szerint a titkok kifecsegése egy cselszövés része. Ehhez képest azonban Erdogan szavai megfigyelők szerint valódi haragról tanúskodtak.

AJÁNLOTT LINKEK:

Törökország uniós tagsága továbbra is megosztja az EU-t (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik