Nagyvilág

Dél-Korea nem állna le a hadgyakorlattal

Kína minden diplomáciai eszközzel akadályozza, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélje Észak-Koreát, aki a dél-koreai Jonpong sziget ellen egy héttel ezelőtt tüzérségi támadást indított - értesült az AFP francia hírügynökség. Ezzel egyidőben Dél azt tervezi, folytatja hadgyakorlatait.

A világszervezet New York-i székhelyén zajló BT-viták során Kína mindeddig olyan ellenállást tanúsított Phenjan bárminemű bírálatával szemben, hogy a diplomaták egyelőre nem látják értelmét annak, hogy folytassák a tanácskozást. Pedig a nyugati országok – élükön az Egyesült Államokkal – mostanáig abban reménykedtek, hogy Észak-Korea legszorosabb szövetségesének számító Kína kész nyomást gyakorolni rá.

Emellett Peking szembehelyezkedett azzal is, hogy a világszervezet vezető szerve bármilyen intézkedést hozzon a vitatott észak-koreai atomprogram kapcsán.

A megdöbbentő eseményekkel egyidőben Dél-korea pedig úgy döntött, folytatná hadgyakorlatait, miután lezárult a Sárga-tengeri manőver, amelyet az USA-val közösen indított. Erről Washington véleményét is kikérték, de egyelőre várnak a válaszra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik