Nagyvilág

Sme: A Híd és az MKP is csalódást okozott

Bár a Híd és a Magyar Koalíció Pártja (MKP) is azt állítja, hogy sikerrel szerepelt az önkormányzati választásokon, ez csak politikai marketing. Az eredmény mindkét pártnak csalódást okozott, s van miért - írja a Sme című szlovák liberális napilap keddi kommentárjában.

Az újság szerint mindkét párt magában hordozza azokat a problémákat, amelyek az egykori egységes MKP két szárnyát jellemezték, s ezeket nehéz lesz eltávolítani.

Az írás szerzője szerint Bugár Béláékat (Bugár korábban az MKP elnöke volt, ma a Hídé) akkoriban mindig csak a nagypolitika érdekelte, s nem igen törődtek az egyszerű párttagokkal. Duray Miklósékat, az egykori MKP másik szárnyát pedig a kizárólag etnikai problémákkal való foglalkozás lényegében kizárta a szlovákiai nagypolitikából, ők csak saját etnikumuk uralására összpontosítottak.

Ez a felosztás az egykori MKP-szárnyak, ma a Híd és az MKP mögötti gazdasági lobbikra is érvényes – állítja Peter Morvay. Szerinte Bugárék mindig elsősorban a szlovák állami pénzekre összpontosítottak, és ennek érdekében együttműködtek a szlovák vállalkozókkal, míg Durayék a kisebb, de biztosabb önkormányzati pénzekre és a magyarországi támogatásokra koncentráltak. Ennek alapján az MKP sikere önkormányzati szinten logikus.

“Ez azonban egyáltalán nem garantálja, hogy ugyanazok a választók a parlamenti választásokon is a pártra fognak szavazni” – húzza alá Morvay. Ott ugyanis fontos a más pártokkal való együttműködés. “Az MKP koalíciós potenciálja azonban szinte a nullával egyenlő, annak megfelelően, hogy etnikai gettóba zárja magát, és az Orbán kormány hűséges kutyája” – írja a szerző.

A Hídnak a maga “korlátlan pragmatizmusával” nagyobb esélye van a sikerre az országos politikában egészen addig, amíg el nem veszíti magyar választóinak többségét, akik nélkül a párt nem tudna létezni – zárja kommentárját a Sme.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik